VINSEUM celebra el Dia Internacional dels Museus 2021

13/05/2021 - 19:00h

El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya ha previst diferents propostes presencials per celebrar el retorn al museu del seu públic

Com cada any, el Dia Internacional dels Museus (DIM) tindrà lloc el 18 de maig (dimarts). Després de les circumstàncies ocasionades per la COVID-19 el maig de l’any passat, enguany el museu celebra el retorn a la presencialitat en el DIM.

El lema proposat per l’ICOM per al DIM’2020 és “El futur dels museus: recuperar i tornar a imaginar”. El #DIM2021 convida els museus, als seus professionals i a les comunitats a crear, imaginar i compartir noves pràctiques de (co)creació de valor, nous models de negoci per a les institucions culturals i solucions innovadores per als reptes socials, econòmics i mediambientals del present.

VINSEUM ha organitzat una programació especial plena d’activitats per a tots els públics. Les propostes començaran aquest dijous i continuaran fins el diumenge 23 de maig, tenint com a plat fort les jornades de portes obertes i vespre blanc dels dies 15, 16 i 18 de maig.

Degut a les actuals circumstàncies, es recomana fer reserva prèvia online tant per visitar el museu els dies de portes obertes com per qualsevol de les activitats previstes. La reserva es por fer a: entrades.vinseum.cat

Jornades de portes obertes

Els dies 15, 16 i 18 de maig el museu celebra el DIM amb jornades de portes obertes. A més, dissabte 15 se celebra també el vespre blanc. El museu es podrà visitar fins a les 21 h. Les jornades de portes obertes volen ser l’ocasió pel retrobament col·lectiu, amb totes les mesures de seguretat, per gaudir de la festa gran dels museus.

Horaris de visita:
Dissabte 15 de maig, de 10 a 22 h
Diumenge 16 de maig, de 10 a 14 h
Dimarts 18 de maig, de 10 a 19 h

Activitats a VINSEUM pel cap de setmana del 15 i 16 de maig

1. Visites guiades a l’exposició permanentDissabte 15 de maig hem programat fins a sis visites guiades al llarg del dia a càrrec d’algun dels tècnics del l’equip del museu.
Horari de les visites: 11 h, 13 h, 16 h, 17 h, 18 h i 20 h
Places molt limitades. Cal fer reserva prèvia online

2. Visita a les reserves de VINSEUM
Activitat gratuïta amb places limitades. Imprescindible la reserva prèvia online.
Visita al fons material (Cal Berger)
Dissabte 15 de maig, a les 12 h
Amb Carmina Admella (conservadora-restauradora del VINSEUM) i Raimon Soler (historiador).

Visitarem els espais de magatzem del VINSEUM i el seu laboratori de restauració. I coneixerem la història del celler de Cal Berger, un edifici centenari reconvertit en l’espai de reserva del museu.

Visita al fons documental (Centre de Documentació VINSEUM)
Diumenge 16 de maig, a les 12 h
Amb Jordina Escala, bibliotecària del VINSEUM.

Coneixerem quins són els fons documentals del museu i podrem veure les col·leccions d’etiquetes del vi que han ingressat recentment al CDV.

3. Pantalla VINSEUM especial DIM
Dissabte 15 de maig, 19 h.
Auditori del VINSEUM
Entrada lliure. Amb reserva prèvia online

Per començar a imaginar el MOST Festival del proper mes de juny, hem programat el passi del documental sobre patrimoni vitícola Cépages rares, un patrimoine suisse de Florian Burion. L’acte també inclou la presentació a càrrec de Mireia Torres del projecte sobre recuperació de varietats autòctones que s’està duent a terme des del celler Família Torres.

Sinopsi del documental:Un viatge pels diferents cantons helvètics a la recerca de les varietats de raïms històriques que un grup de viticultors i especialistes en genètica vitícola volen rescatar de la seva extinció.

4. Concerts de l’Escola Municipal del Música Dolors Calvet
Dissabte 15 fe maig, 10 h, 11 h i 12.30 h
Activitat gratuïta. Amb reserva prèvia

L’EMMDC de Vilafranca participa de les celebracions del DIM amb tres concerts el matí de dissabte a l’auditori del museu:
– Concert de guitarres, 10 h. Amb els Yellow Birds i els Lucky Southern.
– Concert de guitarres, 11 h. Amb els Treble Shooters i els Guitar Talk.
– Concert de cant clàssic i clarinets, 12.30 h.

5. Taller infantil Els ocells m’han despertat
Diumenge 16 de maig, a les 11 h
Adreçat a infants de 5 a 12 anys
Activitat gratuïta. Amb reserva prèvia

Amb l’arribada del bon temps estem alegres i tenim ganes de sortir de casa i d’anar a descobrir llocs nous. Doncs als ocells els passa el mateix… i s’han escampat pel museu!

Al VINSEUM descobrirem les característiques de diferents aus i quines problemàtiques ambientals actuals els estan afectant. Tot plegat a través de jocs i dinàmiques que es duran a terme per tot el museu. D’aquesta manera descobriran per ells mateixos com són els ocells de l’entorn natural en un lloc com és el museu que desperta curiositat i genera preguntes en si mateix. Acabarem fent un ploma, paper i tisora!

Altres activitats incloses en la celebració del DIM :

6. Tast de Vins de finca de Catalunya
Dimarts 18 de maig, 20 h
Capella del VINSEUM
Preu: 20 €. Amics del VINSEUM: 18 €
Amb reserva prèvia online.

Reprenem els tastos presencials amb una proposta de luxe; un tast comentat de 6 vins de finca del pais (actualment només 12 vins han aconseguit aquesta distinció). A càrrec de Sergi Delamo i Enric Nart, del Vitec Centre Tecnològic del Vi de Falset.

7. In vino litterae 2. Converses de literatura i vi
L’AELC i VINSEUM organitzen al maig un nou cicle de literatura i vi. Es tracta de tres converses entre un autor i un celler a l’auditori del museu que TAMBÉ es podran seguir en directe per Zoom i Youtube.
Seran els dijous 13, 20 i 27 de maig a les set de la tarda.

Les activitats seran gratuïtes però caldrà fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat. A més, el dia de l’activitat, es posaran a disposició els enllaços per seguir l’esdeveniment al web de l’AELC i de VINSEUM.

Programa:

· Dijous 13 de maig.L’escriptor Eduard Márquez conversa amb Raimon Coll del celler Terra de Marca, moderat per Ricard Ruiz Garzón (escriptor i vocal de l’AELC).

· Dijous 20 de maig. L’escriptora Mar Bosch conversa amb Eva Bonet del celler Comalats, moderat per Sebastià Portell (escriptor i vocal de l’AELC)

· Dijous 27 de maig. L’escriptor Jordi Cussà conversa amb Pili Sanmartin del celler Bàrbara Forés, moderat per la periodista Montse Serra.

8. Lectura dramatitzada El Visitant d’Éric-Emmanuel Schmitt

Divendres 21 de maig a les 20 h
Auditori del VINSEUM
Entrada gratuïta.
Places limitades.
Imprescindible fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat

Viena 1938: els nazis han envaït Àustria i persegueixen els jueus. Per optimisme Sigmund Freud no vol marxar encara; però aquesta tarda d’abril la Gestapo s’endú l’Anna, la seva filla, per interrogar-la. Freud, desesperat, rep aleshores una estranya visita. Un home amb frac, un dandy, un cínic, entra per la finestra i manté amb el doctor una increïble conversa… Qui és? Un boig? Un mag? Un somni de Freud? Una projecció del seu inconscient? […]

9. Concert del Jazz Club Vilafranca: Domínguez, Marigó, Sabaté
Dissabte 22 de maig, 20:30 h
Preu: 12 €. Amics de VINSEUM: 10 €. Socis del Jazz Club Vilafranca: gratuït.

La música que fan Carles Marigó i Manu Sabaté és difícil de clasificar en un sol calaix, és generosa i lliure, ens proposa un diàleg entre els pianos i teclats d’en Carles i les gralles, la tenora i el clarinet baix d’en Manu, entre la música d’arrel i la clàssica, entre la música de tradició oral i la de tradició escrita.

El duo, que està concebut com una plataforma de creació i experimentació artística, té com objectiu presentar diferents projectes col·laborant amb d’altres músics i amb artistes d’altres disciplines escèniques. De cara al 2021 una de les apostes és amb el percussionista flamenc David Domínguez.

10. La nostra vitis. Al cor de L’Olivera
Diumenge 23 de maig de 2021, de 10 a 18 h
Punt de trobada: estació d’autobusos de Vilafranca
Preu (inclou autocar i dinar): 45 €. Amics de VINSEUM: 30 €.

La nostra vitis és un cicle d’excursions per a conèixer altres indrets on el vi té un protagonisme destacat, cercant-ne les seves traces patrimonials.La voluntat és donar a conèixer els patrimonis de la cultura del vi mentre seguim descobrint projectes significats i coneixent les persones que els promouen. En aquesta ocasió ens aproparem a Vallbona de les Monges per visitar la vinya i el celler de la cooperativa L’Olivera on coneixerem més a fons el seu singular projecte vitícola i el seu paisatge. La visita també inclourà un tast de vins de L’Olivera.

També et pot interessar

Comentaris