L’Agrupació de Bestiari inicia al Vendrell un projecte pioner a Europa

10/05/2021 - 10:56h

Es tracta de l’escaneig en 3D dels gegants i bèsties del cicle festamajorenc de la Vila

La cultura popular fa passos gegants per modernitzar-se i encara més per adoptar les noves tecnologies. Un exemple d’aquest fet és el contracte que acaben de signar l’Agrupació del Bestiari amb l’Ajuntament del Vendrell per a l’escaneig en 3D de totes les imatges festives de la ciutat. En total són dues parelles de gegants, una vintena de bèsties, els gegantons, els nans i la Patatuf. Figures, totes elles, d’un gran valor artístic i sentimental, que cada Festa Major porten la festa als carrers d’aquesta localitat.

El president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, explicava que aquest és un projecte innovador, “ja no tant per la tecnologia sinó perquè no hi ha experiències d’aquest volum a cap territori d’Europa”. L’objectiu de la proposta és preservar i difondre les figures d’imatgeria festiva. Per un cantó, per assegurar el seu futur davant qualsevol cas d’accident o pèrdua. Per l’altre, per difondre aquest àmbit de la cultura popular i apropar-lo a nous públics.

Amb la signatura d’aquest acord s’inicia una etapa amb la qual l’Agrupació del Bestiari s’ha fixat com a objectiu digitalitzar en dos anys gran part del patrimoni festiu del país. Així doncs, la federació ja ha començat a negociar amb altres ajuntaments la possibilitat de replicar aquest model que se signa avui al Vendrell.

El regidor de Festes de la capital del Baix Penedès, Christian Soriano, destaca la importància de preservar la cultura popular, sobretot en moments com a aquests de pandèmia. “La cultura és un bé de primera necessitat”, afirmava, i afegeia que és molt adient que sigui precisament la ciutat del Vendrell, la que sigui pionera en aquest projecte, ja que és un municipi amb un teixit cultural molt ric.

“Al Vendrell som capital del foc”, afirmava Soriano, que va recordar que el Vendrell és una ciutat amb molta trajectòria i història en matèria de foc i que per aquest motiu és important preservar i difondre tot el seu patrimoni.

Aquesta primavera, un tècnic de l’Agrupació del Bestiari començarà a escanejar les imatges festives del Vendrell. El segon pas del projecte és pujar tots els arxius obtinguts a una aplicació de realitat augmentada per a poder veure en 3D i a través del mòbil les figures digitalitzades.

Les imatges festives que s’escanejaran són: el Drac Tallot del Vendrell, el Borinot de Foc del Vendrell, la Mulassa Feixuga del Vendrell, el Bou de Foc del Vendrell, el Drac del Vendrell, la Víbria del Vendrell, el Cabrot i el Cabrot petit del Vendrell, el Lleó i el Lleonet del Vendrell, l’Àliga i l’Aligueta del Vendrell, el Caramot i les Puces del Vendrell, els Cavallets, la Patatuf, els Gegants del Vendrell Teresa i Salvador, els Gegants Jaume i Montserrat, els Gegantons i els Nans.

També et pot interessar

Comentaris