Calafell proposa regular l’ús de la pirotècnia i buscar-hi alternatives

Avatar
10/05/2021 - 10:09h

Plantegen que s’acoti a unes dates i llocs concrets i que s’utilitzi material silenciós

L’Ajuntament de Calafell ha posat sobre la taula una proposta per limitar al màxim l’ús de pirotècnia. La iniciativa planteja substituir-la per material silenciós o per altres sistemes que permetin fer espectacles semblants, com els drons. També ofereix un termini de sis anys per eliminar progressivament la pirotècnia, amb un consens amb les entitats culturals relacionades amb el foc.

La idea va ser presentada en una reunió conjunta dels consells municipals de Cultura i d’Acció Social, celebrada el passat 27 d’abril, i no cal dir que va generar un intens debat. La tinent d’alcalde de Participació Ciutadana, Helena Rubio, explicava els motius de la proposta: “La pirotècnia es considera sinònim de festa i alegria, però no és així per a tothom. La pirotècnica és molt nociva per al medi ambient pels residus químics que deixa i el risc d’incendis, les persones amb diversitat funcional i la flora i la fauna, especialment aquells animals que viuen entre nosaltres”.

PUBLICITAT

També es tenen en compte les lesions personals que pot provocar l’ús de petards i els danys materials al mobiliari urbà i la via pública, que signifiquen un cost social i econòmic important. Rubio afegia que “l’encaix d’algunes tradicions i festes populars s’ha d’adaptar a la realitat i els objectius que com a societat ens marquen: la inclusió de totes les persones, la protecció animal, la conservació del medi ambient…”.
La proposta descriu quins haurien de ser els acords i canvis normatius a adoptar si tirés endavant aquest plantejament.

Així, parla de regular amb una ordenança municipal l’ús de petards i artefactes pirotècnics a la via pública. Busca limitar l’ús d’aquest material a uns dies i horaris dins de la programació de les festes. Sempre per part de persones autoritzades, i amb una reserva d’espais allunyats de zones residencials.

PUBLICITAT

També vol excloure’n tots els espais naturals i zones verdes, inclosa la platja, i delimitar espais únics als nuclis on poder usar pirotècnia, equipant-los amb mesures de prevenció d’incendis.

Així, cada ajuntament tindria la potestat de publicitar la programació amb ús de pirotècnia, deixant la possibilitat que les persones sensibles o propietaris d’animals puguin allunyar-se d’aquestes zones durant els horaris de soroll.

S’hauria d’elaborar un pla per eliminar progressivament, en un termini de 6 anys el màxim de pirotècnia possible. L’Ajuntament i les entitats que utilitzin pólvora haurien de coŀlaborar per buscar alternatives, com la pirotècnica sense soroll o altres enginys sense explosions acústiques i més ecològics, en aquells espectacles subvencionats total o parcialment per l’Ajuntament. I, finalment la proposta parla d’engegar campanyes de difusió i conscienciació.

També et pot interessar

Comentaris