A punt per enfaixar-se

Després de més d’un any, els castellers podran començar ja a assajar | Cristian Muñoz
Judit Benages
07/05/2021 - 18:00h

Les colles castelleres ja poden començar els assaigs i els Castellers de Vilafranca seran dels primers en iniciar-los, avui mateix

L’activitat cultural va recuperant, molt de mica en mica, la normalitat. I, tot i que la situació està lluny d’assemblar-se abans de la pandèmia de la Covid-19, sembla que amb les vacunes es comença a veure la llum al final del túnel, tot i que encara queda túnel per recórrer.

Hi ha colles com els Castellers de Vilafranca, que, després d’unes setmanes d’assaig de canalla, ja tenien programat l’inici d’assaigs d’adults per avui divendres sota un estricte protocol anti-Covid-19. Però ara la Coordinadora de Colles Castelleres ha comunicat que torna a estar vigent el Pla de la Represa de la Cultura Popular.

Això vol dir, en matèria castellera, que es permeten recuperar els assaigs amb les limitacions establertes en la quarta versió del protocol de recomanacions “Tornar a l’activitat castellera després de la pandèmia Covid-19”, que contempla entre d’altres, la participació de fins a 20 castellers per assaig, recomanablement regulats com a grups de convivència habitual, durant, com a recomanació, màxim una hora, en espais oberts i amb proves de cinc minuts.

També serà necessari, segons el protocol, seguir un registre de les persones participants durant un mínim de catorze dies abans de la celebració de la primera activitat, recollir les declaracions individuals responsables i garantir el registre de les persones que participin de l’activitat.

El protocol també recull les mesures bàsiques com la higiene de mans, la distància quan no es faci l’activitat o la ventilació correcta dels espais i desinfecció de les superfícies. Des de la Coordinadora expliquen que ja s’està definint l’actualització del protocol amb una cinquena versió i que contemplarà nous aspectes que encara no volen detallar però que podrien passar pels testos d’antígens.

PUBLICITAT

Verds i Xicots, pas endavant
Des de l’Alt i Baix Penedès, les colles castelleres tenen ganes de tornar a assaig, però cadascuna ho farà en un moment diferent.

Tal com expliquem en aquesta pàgina, els Castellers de Vilafranca seran els primers a enfaixar-se avui divendres i els Xicots encara esperaran uns dies i iniciaran els assaigs la setmana que ve.

Des de la colla vermella vilafranquina, el cap de colla, Gerard Ametllé, explica que han dividit les persones que volien començar assaig en diferents grups, alguns dels quals assajaran dimarts i altres dimecres, en dos grups diferents, i la canalla i els joves ho faran els divendres. Ametllé considera que aquest plantejament és l’adequat per començar i, si cal, després es podrà anar ampliant a mesura que s’obrin restriccions.

La tercera colla vilafranquina, la Colla Jove, no tornarà, de moment als assaigs perquè no disposen de local propi per poder dur-los a terme de forma segura.

El cap de colla, Bernat Costa, explica que des del mes de novembre que estan parlant amb l’Ajuntament per tal que aquests els cedeixi un local però, de moment, no arriben a un acord. Preguntats per si no s’han plantejat començar a assajar en alguna plaça, a l’aire lliure, Costa apunta que des del consistori se’ls ha plantejat de fer-ho a la zona esportiva, però com tindrien equips entrenant en espais pròxims, “no hi hauria el silenci que necessitem”.

Per la seva banda, els Castellers de Mediona comencen assaig de canalla també avui divendres i han començat a sondejar els adults per si volen ja assajar.

Els Nens s’esperen
Finalment, des del Baix Penedès, els Nens del Vendrell encara no començaran els assaigs. Segons ha explicat el cap de colla, Jordi Pellicer, després d’una reunió amb el vicepresident de la Coordinadora de Colles Castelleres i membre dels Nens, Ruben Gaón, han decidit esperar.

“Entenem els castells de forma col.lectiva i no volem fragmentar la colla en grups de 20. A més, considerem que encara no és segur començar l’activitat i, per tant, esperarem”, diu Pellicer al mateix temps que apunta que la canalla ja està fent algunes activitats i que potser el que faran és incorporar alguna que sigui més pròpia de castells, però, de moment, res més.

PUBLICITAT

Els Verds, els primers en començar assaigs

Els Castellers de Vilafranca van començar, com altres colles, els assaigs de canalla ja fa unes setmanes i seran els primers a iniciar els assaigs en adults ja que començaran avui divendres mateix. Ho faran, com totes, sota un estricte protocol i en petits grups que s’aniran alternant en diferents dies i mai es barrejaran entre ells.

Des de la colla ja van explicar durant l’assemblea del març que havien programat una tornada als assaigs “segura i flexible” i per això han decidit ser “proactius i optimistes” i treballar al màxim per poder tornar a les places com més aviat millor, sempre que la situació sanitària ho permeti. De moment, el primer pas serà avui divendres, primer dia que els adults es podran enfaixar de nou a Cal Figarot.

També et pot interessar

Comentaris