El CCBP prepara un sistema de recollida selectiva a demanda

Una bateria de contenidors al centre urbà del Vendrell.
06/05/2021 - 19:25h

Aprofitarà la dissolució de l’empresa d’EcoBP per crear-ne una altra amb la participació de tots els municipis excepte Calafell

El Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP) està dissenyant un nou sistema de recollida de residus a tota la comarca que contempli les diferents modalitats de recollida més eficaces com el porta a porta, el contenidor intel·ligent o fins i tot el contenidor tradicional en determinats entorns.

El conseller comarcal de Medi Ambient, Miguel Ángel Perín, n’ha parlat així: “El nou model comarcal que s’està elaborant és complex, perquè tenim un territori amb diferents tipologies i models convivencials: pobles, urbanitzacions, ciutats… però també masies i barriades. Per això s’ha fet una pròrroga per poder continuar realitzant el servei mentre s’acaba de definir la nova estructura i es prepara tota la documentació necessària per poder realitzar la licitació”.

El model de societat mixta públic/privat actual que suposa l’empresa EcoBP, que gestiona el reciclatge al Baix Penedès, ja no es permet per normativa i, per tant, s’ha de dissoldre aquesta empresa.

A demanda dels municipis
El nou model de gestió serà, segons s’ha apuntat des del CCBP, un sistema de recollida de residus sòlids urbans que contempli qualsevol sistema de recollida. Així, si un municipi ho vol, podrà realitzar la recollida selectiva pel sistema porta a porta en una part del seu terme municipal i emprar els contenidors inteŀligents o els tradicionals en d’altres zones.

Això vol dir que cada poble del Baix Penedès podrà adaptar el sistema de recollida segons les seves necessitats. Ja s’ha confirmat que tots els municipis (excepte Calafell, amb un model de recollida selectiva propi) s’adheriran a la nova empresa gestora del reciclatge.

L’exemple de Bellvei serveix de guia per al futur sistema que prepara el CCBP. Amb la implementació del contenidor intel·ligent, aquest municipi va passar d’un índex del 25% al 72% del volum de recollida de residus per fraccions.

Cal recordar, en aquest sentit, que l’objectiu que va marcar la Unió Europea va ser el d’arribar al 50% de reciclatge el 2020.

Per assolir uns majors índexs de reciclatge, a més del canvi de sistema, paraŀlelament es potenciarà l’educació i sensibilització per tal que la ciutadania entengui que emigrar cap a una política de reciclatge dels residus ja no és una opció, sinó una necessitat imperiosa.

També et pot interessar

Comentaris