Sant Martí cedeix el monument funerari iber al Museu d’Arqueologia

06/05/2021 - 11:00h

La cessió és temporal i forma part d’una important exposició de l’època ibera

El monument funerari iber (panteó) dels segles III al II aC, exposat al Museu Municipal de Sant Martí Sarroca, ha estat cedit al Museu d’Arqueologia Catalunya (MAC), per formar part de l’exposició “L’enigma iber.

Arqueologia d’una civilització”, que es pot visitar fins el 16 de gener del 2022 al Passeig de Santa Madrona, 39-41 de Barcelona. Part de les peces d’aquest monument funerari ja estaven en poder del MAC i a l’exposició s’uniran i, digitalment, es configurarà com era el seu aspecte original. La previsió és que, quan s’acabi l’exposició, es retornin totes les peces al Museu Municipal, incloses temporalment que les que tenia el MAC.

La peces cedides per l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca es van trobar l’any 1974, fent les obres de clavegueram al carrer Berguedà del municipi. Davant la masia Cal Posastre va aparèixer una sitja plena de restes de ceràmica ibèrica pintada, restes de ceràmica campaniana, trossos de teules de sepultura ibero-romà i també es va trobar les restes d’aquest important monument funerari que ara s’ha cedit. D’aquests fragments, cal destacar el més gran, que representa el cos d’un cavaller assegut i acompanyat dels caps dels seus súbdits.

L’exposició “L’enigma iber. Arqueologia d’una civilització” vol abordar i explicar el tema de la història i la cultura dels anomenats pobles ibers, que van viure a la façana mediterrània de la península ibèrica i, fins tot, més enllà, durant bona part de l’anomenada Edat del Ferro, entre els segles VI a I aC, tot fent un èmfasi especial en les comunitats arrelades en l’actual territori català. En conseqüència, la mostra pretén ser i es configura com un gran fresc o panorama històric i cultural sobre aquests pobles i la seva civilització.

També et pot interessar

Comentaris