L’Alt Penedès triplica el risc de rebrot per Covid en només una setmana

FOTO: FREEPIK.COM
Eva López
29/04/2021 - 20:00h

A l’interior del territori, el risc ha passat de 131 punts a 317, i al Baix Penedès es manté estable en 163 punts, vint més que fa una setmana

Aquest dijous es compleixen quatre dies de l’aixecament del confinament comarcal per part de la Generalitat, i els indicadors de la pandèmia de Covid-19 segueixen empitjorant a marxa lenta. Catalunya registra un risc de rebrot de 292 punts, i una Rt ja superior a l’u (1,04), unes dades que apunten que els contagis van a l’alça, tot i que segueixen baixant els pacients a l’UCI i els ingressos hospitalaris al conjunt del país.

L’acceleració de la pandèmia que s’ha observat pràcticament arreu de Catalunya -més de la meitat de comarques han empitjorat els registres- s’ha deixat notar, especialment a l’Alt Penedès. La darrera setmana, la comarca gairebé ha triplicat el risc de rebrot, passant dels 131 punts als 317, i també ha multiplicat pràcticament per tres l’Rt, que s’ha incrementat del 0,66 a l’1,65.


Aquesta pujada dels indicadors que permeten seguir l’evolució del SARS-CoV-2 s’ha vist reflectida en el percentatge de proves positives que s’han fet a la comarca els darrers set dies. De les 2.488 PCR i tests d’antígens realitzats, un 7,23% han donat positiu, mentre que fa una setmana només el 4,68% ho eren. Segons el Departament de Salut, l’última setmana s’han reportat 130 noves infeccions.

Pel que fa al Baix Penedès, la pandèmia està seguint una evolució més estable. Tot i que els indicadors també creixen, ho fan d’una manera molt menys brusca. El risc de rebrot, per exemple, ha passat en set dies de 142 punts a 163, i l’Rt ha crescut de l’1,11 a l’1,21. La xifra de proves diagnòstiques que han donat positiu la darrera setmana també és molt menor que al Penedès, amb un percentatge del 4,9% respecte de 14.028 tests, i 83 nous positius.

Un dels factors que destaca especialment entre els nous infectats és la baixada de la mitjana d’edat de les persones que es contagien, que disminueix cada setmana. Aquest dijous, a l’Alt Penedès ja era de 36,5 anys, i a l’Alt Penedès de 37,9. També és remarcable el percentatge de persones que declinen rebre la vacuna contra la Covid, molt més alt a l’interior que a la costa. A l’Alt Penedès un 2,4% de persones s’han negat a rebre el vaccí, i al Baix Penedès un 1,2%.

Malgrat tot, l’evolució de la vacunació segueix a bon ritme arreu del territori, i tant a l’Alt com al Baix Penedès més d’un 20% de la població ja ha rebut la primera dosi de la vacuna. Pel que fa a les segones dosis, a l’Alt Penedès l’ha rebut un 7,1% de la població, mentre que al Baix Penedès s’ha administrat a un 6,5% de ciutadans.

També et pot interessar

Comentaris