Gelida presenta “Els joves del 36, una mirada sobre la guerra”

L’actor gelidenc, Biel Duran, presenta el documental | 3d8
Avatar
28/04/2021 - 18:02h

Aquest documental és el primer d’una sèrie de reportatges sobre la memòria històrica dels anys de la Guerra Civil

La regidoria de Cultura ha presentat el documental “Els Joves del 36, una mirada sobre la guerra”, el primer títol d’una sèrie de documentals que s’aniran publicant sobre la memòria històrica a Gelida dels anys de la Guerra Civil i el franquisme explicats en primera persona i presentats per l’actor gelidenc Biel Duran.

En aquesta ocasió el reportatge tracta l’esclat de la Guerra a Gelida, com es va viure aquesta i com es va acabar després de tres anys de conflicte. Aquesta memòria històrica local està construïda a partir del testimoni de 25 gelidencs i gelidenques que van viure els fets en primera persona.

PUBLICITAT

Aquestes persones escollides del cens de l’Ajuntament els més grans del municipi de l’any (2015) que va ser quan es van fer les entrevistes, ells/elles van voler participar en aquest projecte, tot i que alguns d’ells tenien una edat avançada, però encara els seus records ben instaurats en la seva memòria.

El documental està basat així en 25 entrevistes que parlen de les vivències més personals, dels sentiments, de les pors… d’uns infants i joves gelidencs sobre uns fets que van marcar tota una generació.

Testimoniatge d’una època

Durant la presentació la regidora de Cultura, Montse Rovira Casadevall va explicar que “en el documental podem veure el testimoniatge d’una època, unes entrevistes que traspuen sinceritat i complicitat, sentiments despresos per reviure fets que ja gairebé estaven oblidats”, posant així en valor la memòria històrica local i la necessitat de mantenir-la viva, ella mateixa com a persona que va fer les entrevistes en el seu dia va poder-ho copsar.

PUBLICITAT

Per la seva banda, l’alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, va reafirmar la importància de preservar la memòria col·lectiva “estem convençuts que la millor manera de conèixer la història és explicada per les pròpies persones que l’han viscut”. Finalment, Anna Espinach, responsable del guió del documental, va acabar la presentació explicant que gràcies a la feina feta per al documental “El testimoni que tenim és impagable”.

Un documental basat, com reconeixia Roger Clanchet, responsable de la filmació i muntatge, “en més de 30 hores d’entrevistes en total i que mostra una petita part de tot el que van explicar els seus protagonistes”.
El documental es pot veure al Canal de Youtube de l’Ajuntament de Gelida.

També et pot interessar

Comentaris