La plantilla d’Idiada Automotive comença una vaga de 24 hores

ELs treballadors d’Idiada Automotive protestant a les portes del centre de Santa Oliva | Foto cedida a l’ACN per l’UGT
ACN
26/04/2021 - 13:30h

Els empleats exigeixen més seguretat acusant la companyia de “despotisme” i d’incloure clàusules al preacord de conveni de forma unilateral

Els treballadors d’Idiada Automotive a Santa Oliva han començat aquest dilluns a primera hora del matí una jornada de 24 hores de vaga per exigir a la companyia que revisi les mesures de seguretat de les proves amb què s’avaluen els vehicles.

La plantilla del centre de proves per a l’automoció es queixa de treballar amb uns riscos que no tenen mesures de protecció adients. “Rodem a 250 km/h i hem patit accidents molt greus. La situació és inassumible”, es queixa el comitè d’empresa. Al mateix temps, els treballadors denuncien que l’empresa ha actuat amb “despotisme” durant les negociacions per tancar un nou conveni, incloent-hi clàusules al preacord de forma unilateral.

Des del comitè d’empresa es recorda que durant les negociacions per al nou conveni, els treballadors havien anunciat una vaga per al passat 16 d’abril com a mesura de pressió. La convocatòria es va aturar perquè les dues parts van arribar a una entesa amb la direcció per tancar un preacord de conveni laboral satisfactori.

PUBLICITAT

Tot i això, al moment de fer el redactat definitiu, els treballadors asseguren que han descobert diverses clàusules introduïdes per Idiada sense el consentiment del comitè. “Ens demanen que si volem tots els punts acordats, estem obligats a no denunciar mai l’empresa, a no convocar cap vaga i a no fer res que pugui perjudicar la imatge d’Idiada a l’hora de rebre fons europeus”, apunta a l’ACN el president del comitè, Manel Grau.

Els treballadors titllen aquests condicionants de “clàusules mordassa”, motiu pel qual han decidit fer una vaga de 24 hores, que han començat aquest dilluns a les 6 h. El seguiment de la convocatòria està sent majoritari, dels 1.350 treballadors, i el comitè assegura que només han accedit a les instal·lacions els alts càrrecs. A la porta 200 empleats intenten impedir l’activitat del centre.

Entre els aspectes que ha de resoldre el nou conveni laboral destaquen la revisió del sistema de prevenció de riscos laborals. Acusen Idiada de menysprear la seguretat dels empleats que avaluen els vehicles a les pistes de rodatge, recordant que en alguns casos circulen a 250 km/h donant com a resultat diversos accidents “d’alt risc”. Segons el president del comitè, quan els treballadors reclamen més mesures de seguretat, la companyia s’excusa en motius pressupostaris.

PUBLICITAT

Al mateix temps, amb el nou conveni, la plantilla aspira a aconseguir una revisió de les categories professionals, amb la corresponent actualització de sous. “Tenim persones a les pistes que s’estan jugant la vida cada dia i només cobren 1.200 euros”, s’exclama Grau, que exigeix a l’empresa que tiri endavant el nou conveni sense sortir-se de la taula de negociació.

Sobre la resta de qüestions del preacord, el comitè també destaca la regulació de les hores treballades per la plantilla que va estar en ERTO, la revisió de les condicions de les vacances o l’actualització del preu de les hores extraordinàries, entre d’altres.

Després de la jornada de vaga d’aquest dilluns, els treballadors tenen previst tornar a la feina demà dimarts a primera hora. Es retornarà a la negociació per desencallar la situació amb la companyia a la propera reunió prevista per dilluns que ve, 3 de maig. Des dels treballadors adverteixen que si l’empresa no retira les clàusules, tornaran a aturar l’activitat.

Suport d’En Comú Podem

El diputat d’En Comú Podem per la demarcació de Tarragona, Jordi Jordan, junt amb els regidors del partit a Santa Oliva i Vilafranca del Penedès, ha acompanyat als treballadors i treballadores en vaga de 24 hores “per l’esgotament i manca de resposta de la direcció de l’empresa i també del govern de la Generalitat”, segons els que li han traslladat els representants sindicals de la plantilla.

Jordan ha volgut traslladar el neguit i la sorpresa dels treballadors pel fet que la Generalitat, titular del 20% del capital d’Idiada Applus+ i que va anunciar una inversió de 15,3 milions d’euros per a noves pistes, “no s’implica activament en la resolució del conflicte”.

El mateix diputat s’ha compromès a fer arribar les demandes dels treballadors al Parlament de Catalunya, per tal que respongui el govern català. “Si bé la direcció sembla actuar de forma ‘intransigent’ amb la plantilla i cal reconduir-ho, el que preocupa, i és més greu, és que no hi ha resposta ni del vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ni dels consellers d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i de Treball, Chakir El Homrani a les reclamacions que fa temps han denunciat els treballadors”, ha dit Jordi Jordan.

També et pot interessar

Comentaris