Vilafranca no cobrarà la taxa de terrasses durant tres mesos més

Els bars i restaurants de Vilafranca no hauran de pagar la taxa de terrasses mínim fins al juny
Judit Benages
21/04/2021 - 12:14h

En principi, l’exempció de pagament acabava al març, però s’ha decidit allargar-la fins al 30 de juny

El ple de l’Ajuntament de Vilafranca ha aprovat una modificació d’algunes ordenances fiscals municipals de tributs i preus públics vigents, entre les quals hi ha la que fa referència a la taxa per ocupació del domini públic amb taules i cadires.

En concret, l’ordenança fiscal número 14, que regula la taxa d’ocupació de l’espai públic amb taules i cadires d’hostaleria per a l’any 2021, establia que no es meritaria ni cobraria l’ocupació des de l’1 de gener fins al 31 de març.
Amb la modificació aprovada ahir pel ple municipal, aquest període de no cobrament de la taxa de les terrasses dels establiments d’hostaleria s’allarga tres mesos més, és a dir, fins al proper 30 de juny.

Cal recordar que quan va esclatar la crisi sanitària i econòmica de la Covid-19, ara fa un any, l’Ajuntament de Vilafranca ja va modificar algunes ordenances fiscals, entre les quals de la taxa per l’ocupació del domini públic amb terrasses de bars i restaurants, que no es va cobrar en tot l’any 2020.

PUBLICITAT

Una altra mesura que el consistori de Vilafranca va endegar –una vegada es va poder començar a reprendre l’activitat de bars i restaurants amb restriccions, a partir del mes de juny del 2020– va ser el fet de concedir una ampliació substancial dels espais de les respectives terrasses, quan això era possible, per tal de poder-hi encabir un nombre similar de taules i cadires al que tenien autoritzat durant el període anterior a la pandèmia.

Tots els grups van votar a favor del manteniment de la gratuïtat menys VeC, que es va abstenir. El regidor dels comuns, Ramon Arnabat, va explicar que s’hauria de buscar alguna bonificació per als bars i restaurants amb terrassa, però que considerava que, tenint en compte que les estaven utilitzant, ara haurien de pagar alguna quantitat de taxa, encara que fos mínima. Per altra banda va demanar al govern que s’esforcés més a buscar solucions per als bars i restaurants que no tenen terrassa, que són els que ara estan patint més la crisi. En el mateix sentit es va expressar la resta de l’oposició, que també va apuntar que potser caldrien ajudes directes per als establiments que no tenen terrassa.

Per part del govern, el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va donar la raó als seus companys de ple pel que fa als bars sense terrassa, però va afirmar que havien intentat buscar una solució per als que no en tenen. Tot i així, va reconèixer que en alguns casos no havia estat possible i que no veien clars els ajuts directes. A més, Ruiz també va apuntar que el dictamen mantenia gratuïta fins al juny la taxa de mercats i una bonificació del 50% en la taxa d’utilització d’espais del Centre Àgora.

Altres qüestions
En un altre ordre de coses, el ple també va aprovar l’adjudicació del contracte del servei públic de transport urbà de viatgers de Vilafranca del Penedès. Aureli Ruiz va explicar que s’hi havien presentat dues empreses i que la mesa va escollir com a millor opció la d’Autocars del Penedès, amb una concessió per un valor de 3,7 milions per un període de 9 anys.

Ciutadans va abstenir-se perquè el seu regidor, Eladio García, considera que dues empreses licitadores és una xifra molt baixa. Per part dels comuns, Ramon Arnabat va anunciar el seu suport, però va insistir a demanar que s’aprofités el nou contracte per millorar el servei.

Des de la CUP, Noel Viñas va dir que hi votarien en contra perquè només volen una gestió directa dels serveis públics. Des d’ERC, Pere Sàbat va donar-hi un vot favorable.

PUBLICITAT

Ja en l’apartat de mocions, i entre molts altres temes, es va rebutjar una moció d’ERC que demanava l’adopció de mesures concretes per a la millora de l’entorn en favor de les persones amb autisme.
La regidora de Salut, Anna Doblas, va demanar que la moció es retirés per tal de poder-la consensuar amb l’entitat Autisme amb Futur, però des d’ERC es va mantenir perquè, segons els republicans, el text ja s’havia consensuat amb l’associació, cosa que Doblas va negar i, segons la regidora, va fer que el govern votés en contra la moció, perquè demanen accions en què ja s’està treballant.

Vilafranca en Comú també va presentar una moció que tampoc va ser aprovada perquè el govern també hi va estar en contra. En el document es demanava un pla per a un “estiu enriquit”, amb activitats accessibles per a tothom i per lluitar contra la segregació a la vila. Des del govern, la regidora d’Educació, Xell Montserrat, va apuntar, també, que el govern ja estava duent a terme la majoria d’accions que es demanaven.

També els comuns van presentar una moció amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la República, un text que va ser aprovat per tots els grups excepte Ciutadans, que es va abstenir.

Al ple de dimarts Ciutadans també va presentar una moció en la qual demanava que el govern implementés màquines de reciclatge amb bonificacions per als usuaris. Tots els grups van votar a favor excepte ERC perquè considerava que eren les empreses que fan els envasos qui haurien de bonificar als usuaris i no pas el govern.

Tampoc va donar el seu suport la CUP ja que va afirmar que la única solució al poc reciclatge és el porta a porta, a banda de generar menys envasos, i que la moció de Ciutadans era “ un pedaç”.

Finalment es va debatre una moció de la CUP de rebuig als projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques. El text de la CUP demanava que es recuperés la sobirania energètica i afirmava que estaven d’acord amb les energies renovables “però no a qualsevol preu”. Com tots els partits tenien visions diferents de cada punt de la moció, finalment es va votar, punt per punt, amb resultats diferents depenent de cada demanda del text.

També et pot interessar

Comentaris