Vilafranca acull campanyes de donació de plasma

Avatar
16/04/2021 - 20:31h

Les jornades arriben amb l’objectiu d’avançar cap a l’autosuficiència en plasma per cobrir les necessitats dels malalts de Catalunya

Aquest abril es posa en marxa el programa de donació de plasma a Vilafranca amb el qual el Banc de Sang i Teixits busca incrementar les donacions per avançar cap a l’autosuficiència en plasma per poder atendre les necessitats dels malalts.

Durant tot l’any, hi haurà campanyes de donació de plasma i els donants podran inscriure’s-hi via web a donarsang.gencat.cat/plasma.

La primera serà el dia 21 d’abril a l’Espai Jove La Nau en horari de 10 a 20 h. Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no tenim prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i hem d’importar plasma procedent d’altres països, bàsicament els Estats Units.

PUBLICITAT

Cal tenir en compte que es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24
cops l’any. Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

La donació només de plasma o “plasmafèresi” dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via. Cal reserva prèvia a través del web donarsang.gencat.cat/plasma.

També calen donacions de plasma de persones que hagin superat la
Covid. Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i s’ha evidenciat que, si s’administra plasma d’una persona que prèviament ha superat la Covid-19 a un malalt en fase inicial de la infecció pot millorar la progressió de la malaltia.

PUBLICITAT

Les persones que hagin superat la malaltia i vulguin donar plasma han de complir els següents criteris:
– Tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos
– En el cas de les dones, no haver estat mai embarassada
– No haver estat transfós
– Haver superat la malaltia fa més de 28 dies
– Tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia

Per donar plasma Covid-19 és imprescindible inscriure’s a través del formulari del web www.donarsang.gencat.cat/plasmacovid19 per poder fer la donació. Un cop inscrits, un equip mèdic contactarà via telefònica per fer una entrevista i donar cita per la donació.

També et pot interessar

Comentaris