Vilafranca vol deixar de ser “el pati del darrere” de Barcelona

Els nou alcaldes després de signar la Declaració de Martorell
13/04/2021 - 15:51h

La capital de l’Alt Penedès i vuit municipis més de la segona corona metropolitana s’agrupen per resoldre dèficits històrics del territori

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, juntament amb els de Terrassa, Sabadell, Mataró, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mollet del Vallès i Martorell, tots ells municipis de l’anomenada segona corona metropolitana, han constituït aquest dimarts l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità.

Un ens, han destacat els respectius alcaldes, que ha de servir per “reforçar la veu i el lideratge” d’un territori que compta amb el 38% de la població de Catalunya i el 10% del seu teixit industrial i que tot i així “ha patit i pateix” un model “excessivament centralista”.

“Volem deixar de ser el pati del darrere de Barcelona i estar presents on es cuinen les decisions estratègiques que afecten els nostres ciutadans”, ha resumit l’alcalde de Terrassa.

La constitució de l’associació s’ha fet aquest dimarts a Martorell on els nou alcaldes i alcaldesses han signat el que s’ha batejat com a Declaració de Martorell. La previsió és que el nou ens comenci a treballar aquest estiu i que vagi incorporant tots els municipis de més de 25.000 habitants del territori. Inicialment, com ha explicat l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, l’associació no la presidirà cap municipi i totes les decisions es prendran de forma conjunta.

En la seva intervenció a l’acte, Pere Regull, ha reconegut dubtes en un inici de si Vilafranca i el Penedès havien de formar part d’aquest ens “perquè el Penedès és com un petit país, amb una realitat pròpia, i ens fa certa por que aquestes associacions facin que s’assimilin els territoris entre si”.

No obstant això, Regull ha explicat que “el tarannà obert dels municipis” que en formen part ha anat esvaint aquesta por. Segons l’alcalde vilafranquí, és evident que hi ha interessos i visions diferents entre els municipis “però també és cert que tenim en comú la preocupació per aquesta forma de governar centralista per part de la capital, que pot resultar perillosa. Volem un país amb una capital potent que dialogui amb el seu entorn. Volem opinar i que se’ns tingui en compte, respectant les diferents realitats i visions territorials. En definitiva, volem que Barcelona lideri però no volem que Barcelona imposi”.

L’alcalde ha acabat remarcant que Vilafranca serà present en l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità “perquè el Penedès ha de tenir veu i fer respectar el seu Pla Territorial”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha recordat que els nou municipis que s’han agrupat tenen una població de gairebé 900.000 persones i que el conjunt del territori frega els 3 milions, unes xifres, ha dit, que obliguen a “tenir-lo en compte”.

Aquí, Farrés ha recordat que la segona corona metropolitana ha patit històricament un model excessivament centralista que s’ha de revertir “escoltant la seva veu”.

En la mateixa línia, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha destacat que l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità neix amb l’objectiu que aquest territori, en ple debat del pla estratègic metropolità, pugui mirar “cara a cara” a Barcelona i deixar de ser el seu pati del darrere. Un objectiu, ha apuntat, que és factible si els nou municipis treballen plegats per acabar amb els dèficits històrics que té aquest territori.

Entre la llista de mancances a la segona corona metropolitana, els batlles han destacat l’habitatge, la millora dels barris i, principalment, el transport. Sobre aquesta qüestió, tots ells han reclamat apostar per un model transversal i no radial que millori les connexions, principalment les ferroviàries, per unir tots els municipis.

Així, entre altres aspectes, proposen, treballar conjuntament amb les ciutats de l’AMB en els projectes d’aquelles infraestructures necessàries per garantir el desenvolupament equilibrat del conjunt del sistema; posar en marxa propostes centrades en la lluita contra el canvi climàtic i la qualitat de l’aire; activar mecanismes semblants als que es van implantar amb la Llei de Barris i que van permetre intervencions d’èxit a partir d’una actuació conjunta i compartida entre els ajuntaments si la Generalitat i impulsar les agendes urbanes locals com a estratègia per donar resposta a les diverses problemàtiques urbanes i als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

A més, també es vol abordar de manera compartida la reflexió al voltant de la necessitat de desenvolupar un pla d’habitatge amb finançament suficient de l’Estat i de la Generalitat; posar en valor la capacitat industrial i de serveis dels municipis de l’Arc Metropolità i aprofundir en la definició de nous models de gestió en polítiques socials que facilitin ser compartits i que equilibrin els nivells de prestació entre els diferents municipis.

També et pot interessar

Comentaris