ERC reclama que es defineixin els usos de l’antic hospital i la ubicació de la segona biblioteca

Avatar
13/04/2021 - 10:20h

El grup municipal creu que és clau avançar en aquests dos equipaments, tot i que reconeix que no es podran començar les obres fins d’aquí un temps

Per Esquerra Republicana de Vilafranca és clau que en aquest mandat s’avanci en dos equipaments que consideren clau per la ciutat: definir els usos de l’antic hospital i decidir la ubicació de la segona biblioteca.

“No es tracta de començar les obres d’aquests equipaments, però sí de posar les bases i definir de forma consensuada entre els grups municipals i la ciutadania, el futur d’aquests per així, quan sigui possible, poder-ho dur a terme”, ha afirmat el regidor d’ERC, Salvador Campamà.

Posar l’antic hospital al servei de la ciutadania

L’edifici de l’antic hospital, en desús des de que va deixar de funcionar com a centre de dia, corre, segons els republicans, un greu risc de degradació. Des d’ERC expliquen que, de fet, l’Ajuntament hi està destinant diners per frenar-ne el deteriorament.

En comptes d’anar abocant diners “en el que pot acabar convertint-se en un pou sense fons”, ERC considera que cal decidir els usos de l’edifici i invertir-hi de cara a posar-lo al servei de la ciutadania. Amb la situació actual, expliquen els regidors d’ERC, es corre el risc de patir una pèrdua patrimonial, ja que es tracta d’un edifici inventariat. “Els pedaços que hi aplica l’Ajuntament alenteixen però no aturen”, a parer d’ERC, “la degradació d’aquest immoble dissenyat per un arquitecte tan significatiu com August Font”.

L’aposta d’ERC és convertir l’edifici en un centre cultural i cívic de referència, però consideren que la decisió sobre els usos als que s’ha de destinar s’ha de prendre de forma conjunta amb altres forces polítiques, entitats de la vila i participada amb el conjunt de la ciutadania. Sigui quin sigui l’ús al que es destini, l’equipament serà prou potent com per esdevenir un pol de dinamització del carrer de Sant Pere, sempre segons els republicans.  

PUBLICITAT

Solucionar el dèficit de biblioteques

D’altra banda, malgrat destacar l’excel·lent tasca que porten a terme els professionals de la Torras i Bages per tal de minimitzar el dèficit en biblioteques que pateix Vilafranca, segons els republicans fa anys que la vila necessita molt més espai destinat a biblioteca. Els republicans recorden que la segona biblioteca és prevista al Pla de Lectura Pública de Catalunya i també al Pla de Biblioteques i Lectura Pública de Vilafranca, aprovat pel Ple l’octubre de 2018.

Des d’ERC recalquen que, tal i com ho recull el Pla de Lectura Pública de Vilafranca, la nova biblioteca ha de ser un equipament del segle XXI, de manera que, a banda del servei de préstec i moltes altres activitats que ja ofereix la Torras i Bages, sigui un centre de creació en camps com la música, l’escena i la imatge. De fet, les noves biblioteques construïdes arreu d’Europa ja tenen aquestes funcions.

ERC considera que el primer pas per fer-ho possible és decidir-ne la ubicació. En aquest sentit, ERC fa temps que proposa un dels cellers del carrer del Comerç com a espai idoni.

PUBLICITAT

Manca de compromís del Govern

Els regidors independentistes no entenen perquè el Govern de Vilafranca va votar en contra, al darrer ple, de la moció que va presentar ERC en relació als dos equipaments. “ No és un problema de finançament i de inoportunitat en l’actual  context de COVID, tal i com va justificar el Govern, ja que el que proposem és, únicament, definir durant el que queda de mandat l’ús de l’antic hospital i la ubicació de la segona biblioteca, així com començar a buscar finançament en d’altres institucions “ exposen els republicans. “ Si ara no posem fil a l’agulla en aquestes qüestions tan elementals, el dia que algun govern vulgui posar fil a l’agulla al tema, haurà de començar de zero” D’altra banda, ERC recorda que totes dues qüestions figuraven en l’acord de pressupostos del 2020 entre el govern i ERC.  

Els republicans conclouen que la negativa del Govern a impulsar aquests dos equipaments respon a una manca de voluntat política i la inexistència d’un projecte de ciutat.

També et pot interessar

Comentaris