Més que castells

11/04/2021 - 18:54h

Els Nens del Vendrell són una de les colles més solidàries amb els més vulnerables gràcies al seu projecte “Fem Pinya”, que ha evolucionat en l’últim any

“Ara és el moment ideal per demostrar que les colles fem alguna cosa més que castells”. Així és com resumiria el cap de colla actual dels Nens del Vendrell, Jordi Pellicer, el que simbolitza el projecte “Fem Pinya” dels de la camisa vermella.

Pellicer té clar que, tot i no saber quan es tornaran a veure castells, un cop la colla reprengui la seva activitat s’hauran superat: “Segur que tornarem millors, perquè haurem apostat per un gran projecte solidari que potser no hauria pogut créixer en una temporada normal”.

El “Fem Pinya” va començar el 2013 amb l’objectiu de poder ajudar els infants del Vendrell que més ho necessitaven en forma de beques menjador, sistema que es va mantenir fins al 2020.

Però al març d’aquell any va arribar la pandèmia de la Covid-19, que va posar de manifest (i va agreujar) noves problemàtiques econòmiques, sanitàries i socials. Per tant, el projecte també va començar a evolucionar.

Pellicer explica que abans de la pandèmia, des de la colla ja es creia que era un projecte que potser no s’estava visibilitzant prou i que calia fer-lo més gran, però que amb el dia a dia de gestió d’una colla castellera era complicat. Així, al mes de maig, amb les escoles tancades (i, per tant, sense necessitat de beques menjador), el “Fem Pinya” va evolucionar cap a unes targetes moneder que les famílies més vulnerables, sempre escollides per Serveis Socials, podien gastar en establiments del municipi.

El president de la colla, Joan Huguet, explica que en aquell moment la solidaritat va explotar i tothom es va bolcar en el projecte perquè, a més, quan va esclatar la pandèmia, van ser uns mesos en què la xarxa solidària es va estendre arreu. A partir d’aquí fins i tot van muntar un torneig FIFA gràcies al qual van recaptar prop de 1.300 euros. També recorden que algunes entitats del Vendrell els van donar part del seu pressupost perquè no podien fer les activitats per a les quals havien de gastar els recursos.

De mica en mica la colla va anar més enllà ampliant el seu projecte per a tota la comarca a través d’un conveni que va signar amb el departament de Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Penedès. Amb aquesta nova iniciativa, els de la camisa vermella continuen creant sinergies amb entitats de tota la comarca penedesenca, i no només del Vendrell.

El funcionament del projecte, d’abast comarcal, és el mateix que en la seva versió municipal, és a dir, mitjançant aportacions que es convertiran en targetes moneder per a les famílies amb dificultats econòmiques de la comarca. Així doncs, a partir d’ara qui vulgui coŀlaborar amb aquesta iniciativa podrà decidir si la seva donació es destina al “Fem Pinya” del Vendrell, al de la comarca o a tots dos.

La primera aportació que es va fer des de l’entitat va ser per mitjà de les quotes de socis, i l’any passat van decidir que, com que no hi havia castells, es destinaria la meitat de les quotes dels socis a aquest projecte social. D’aquest 50%, la meitat va anar al projecte del Vendrell i, l’altra, al del Baix Penedès. Des de la colla es reconeix que falta, però, arribar a Calafell, amb qui encara no tenen conveni, segons explica el president, cosa que considera “un repte”.

Però per si tot això no fos prou, els Nens han començat aquest any 2021 amb una nova iniciativa en coŀlaboració amb el Pla Educatiu d’Entorn, el “Fem Pinya Connectats”, un projecte per dotar amb ordinadors portàtils els joves sense recursos informàtics de 1r i 2n d’ESO dels instituts del Vendrell (i properament, dels de la comarca) per ajudar a reduir la bretxa digital i poder garantir una correcta escolarització.

El primer pas va ser la compra i cessió dels primers set ordinadors als instituts vendrellencs, tot i que l’objectiu inicial és assolir dotar 56 joves del municipi que actualment no disposen d’equip per poder dur a terme les tasques escolars de manera telemàtica. Per tant, ara estan en plena campanya de donacions i demanen la coŀlaboració de tot el Vendrell i la comarca per fer el projecte més gran. A la pàgina web dels Nens hi ha tota la informació, que permetrà fer aportacions mitjançant un canal de Bizum.

També accepten ordinadors en desús, que reparen per cedir-los després a les famílies vulnerables. A aquestes se’ls fa un document de cessió per aquest curs i, en acabar, els han de retornar. L’any que ve, els tornaran a repartir seguint, com sempre, els criteris de Serveis Socials. Dels 56 ordinadors que volen repartir, ara ja en tenen 24 de cedits.

Segons Pellicer, la colla sempre ha cregut que els castells personifiquen uns valors que s’han de cuidar molt i que van més enllà dels castells.
Huguet destaca que l’àrea d’acció social està a la mateixa alçada de les altres: “Amb això ja ho diem tot: no vol dir que perquè no puguem fer castells estiguem de braços plegats”.

“Segurament en Pellicer i jo serem el cap de colla i president que no faran castells, perquè dubto que no en fem en tot l’any, però haurem assentat unes bases molt grans i volem que tota aquesta estructura continuï quan tornem a fer castells”, clou el president dels vendrellencs.

També et pot interessar

Comentaris