La tradició vitivinícola, també a les rotondes

09/04/2021 - 10:20h

Vilafranca vol mantenir un fil conductor en la decoració d’aquests elements de regulació del trànsit

Les rotondes d’un municipi no són només elements de regulació del trànsit, sinó que, en certa manera, són la porta d’entrada i part de la imatge que dona cada vila.

En el cas de Vilafranca, per exemple, les rotondes situades al casc urbà estan construïdes en terreny municipal i, per tant, les manté l’Ajuntament. Així, donat que es tracta de terreny permeable, en gran part estan enjardinades i les manté en bon estat Nou Verd.

El regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, explica que a vegades es dona el cas que les rotondes estan degradades, moment en què l’Ajuntament fa un conveni amb la propietat per tal que es cedeixi i se’n pugui garantir un bon manteniment. És el cas, per exemple, de les dues rotondes que hi ha sortint de Vilafranca en direcció a Santa Margarida i els Monjos (a prop de l’Hotel Air i la depuradora). Des de l’Ajuntament van decidir plantar-hi ceps per simular antigues vinyes que existien a la zona.

I precisament aquesta tradició vitivinícola és la que es vol que faci de fil conductor en la decoració de les rotondes. Romero apunta que consideren que cal posar sempre un element comú, que seria el sistema d’emparrat de la vinya o les alineacions i, per tant, no cal que sempre hi hagi ceps a les rotondes, sinó que poden ser perfectament rosers o altres plantes enfiladisses que poden ocupar tota la superfície o no, depenent de cada cas particular.

Cal destacar la iniciativa que es va posar en marxa el 2016 per singularitzar les rotondes de la vila amb motius relatius al món de la vinya i el vi, que es va realitzar amb la coŀlaboració dels cellers i caves amb seu a Vilafranca i de l’escola d’art Arsenal. Gràcies a aquesta iniciativa algunes rotondes es van decorar amb motius relacionats a la Carretera del Vi, entre Sant Martí Sarroca i Sitges, una proposta enoturística que permet als amants del vi descobrir l’antic traçat que unia les vinyes del Penedès amb les platges del Garraf.

La proposta de l’Arsenal per decorar les rotondes, treballada per l’alumnat del centre, es concreta en diferents elements en forma de siluetes que es poden ampliar o reduir i que permeten múltiples combinacions, depenent del pressupost de cada celler i la casuística de cada rotonda.

Romero destaca que les rotondes són espais molt visibles i estratègics i, per tant, cal donar-los una continuïtat perquè “són una carta de presentació visual del municipi”. Pel regidor sovint es tendeix a diversificar massa: “Els dissenys acaben reflectint inquietuds vàries i es perd l’oportunitat de donar algun missatge referent al territori”.

També et pot interessar

Comentaris