ERC celebra el 90è aniversari de la proclamació de la República

Salvador Campamà, al centre, farà la xerrada
08/04/2021 - 10:47h

El partit vilafranquí commemorarà la jornada amb el XIII Premi Salvador Armendares i una xerrada de l’historiador Salvador Campamà

Aquest 2021 es commemora el 90è aniversari de la proclamació de la República de Macià i Companys, un període va significar un temps de transformació, progrés i la consolidació de drets civils, socials i democràtics com mai abans havia succeït.

Per commemorar aquesta data des d’Esquerra Republicana s’organitzen diferents actes per reivindicar la tasca duta a terme durant aquell període republicà i per enllaçar-ho amb la nova etapa que ha d’iniciar-se al país amb la presidència de Pere Aragonès.

14 d’abril, Premi Salvador Armendares

Un dels actes que es duran a terme és l’entrega del Premi Salvador Armendares. Aquest any el jurat està format per la Teresa Terrades, educadora; pel Salvador Casals, membre del CoNCA i gerent del Casal; per l’Anna Tomàs, mediadora; pel Marc Izquierdo, exadministrador de la Festa Major de Vilafranca; i per Maria Parés, membre de la comissió inclusió de l’escola Baltà Elies. El Premi, que enguany serà la dotzena edició, es lliurarà el proper 14 d’abril al Claustre Sant Francesc.

Els darrers dies de la Vilafranca republicana

L’altre acte que els republicans duran a terme per commemorar el 90è aniversari de la República serà una conferència per exposar com es va viure l’ocàs republicà i l’inici de la dictadura franquista a Vilafranca.

El passat 27 de març es va representar al teatre del Casal de Vilafranca l’obra Els darrers dies de la Catalunya republicana, basada en el testimoni d’Antoni Rovira i Virgili.

Aprofitant aquesta presentació, El Casal i ERC han organitzat una xerrada vinculada amb l’obra indicada. Així, el proper dimarts 13 d’abril l’historiador Salvador Campamà farà una xerrada titulada Els darrers dies de la Vilafranca republicana.

La xerrada farà referència a la dura realitat de la Vilafranca dels anys 1936 a 1939. Concretament, s’exposarà com el Cop d’Estat del 18 de juliol posà fi a les esperances que amplis sectors havien dipositat en la República.

A partir d’aquí, Campamà centrarà la xerrada en el nou ordre revolucionari que s’implantà el juliol del 1936 i que es concretà en col·lectivitzacions, milícies i l’establiment d’un doble poder: el del Consistori i el del Comitè. També es farà referència a la repressió patida a la rereguarda, i a la dura vida quotidiana de la ciutadania durant la guerra, marcada pel risc de bombardejos, l’arribada de refugiats i la greu carestia alimentària. Finalment, es mirarà de reconstruir com es van viure a la vila les setmanes prèvies a l’entrada de l’exèrcit franquista.

La xerrada tindrà lloc el dimarts 13 d’abril, a un quart de nou del vespre, a la sala Zazie del Casal de Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris