El govern de Vilafranca defensa la seva política de padró davant les crítiques al ple

Imatge d’arxiu d’una manifestació del Sindicat de Llogaters del Penedès
07/04/2021 - 15:32h

Junts per Vilafranca i PSC asseguren que compleixen la llei
i refusen donar suport a una moció que demanava un nou protocol

El debat sobre l’empadronament a Vilafranca va arribar al ple d’aquesta setmana, un cop més, en forma de moció presentada per la CUP, en la qual es demanava al govern que fes un nou protocol de padró perquè els cupaires consideren que no s’està complint la llei.

Per la seva banda, el govern de Vilafranca està convençut que compleix la normativa d’empadronament i insta l’oposició a informar-los en cas que coneguin algun cas en el qual no s’hagi actuat correctament per tal d’estudiar què ha passat.

Per part de la CUP, Maria Ramon va acusar el govern de vulnerar els drets bàsics de les persones amb més risc d’exclusió social. Segons els cupaires, sense empadronament aquestes persones no poden accedir a serveis bàsics com ara l’educació o els serveis socials.

Des de Ciutadans, Eladio García va afirmar que el que cal era que es deixin clars els criteris tècnics i les resolucions vigents en matèria d’empadronament. També va apuntar el seu desacord a impulsar un nou protocol, ja que aquest ja existeix de manera global per a totes les administracions locals i, per tant, “des de Vilafranca el que s’ha de fer és complir amb el que ja està en vigor”, va dir.

Per part de Vilafranca en Comú i d’ERC es va coincidir a criticar la manera en què el govern gestiona l’empadronament, i van recordar que el síndic de greuges ha reclamat que es millorin diferents aspectes, tot i que veuen com el govern, segons ells, no li fa cas.

Des del govern, el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, va apuntar que no podien donar suport a la moció perquè “diu coses que no són certes”. “No s’ha denegat mai automàticament el padró a ningú, sinó que sempre s’han fet entrevistes i, si s’ha denegat, és perquè la persona no ha pogut demostrar, ni nosaltres comprovar-ho, que viu a Vilafranca”.

Segons Montfort, a més, des de fa anys existeix un servei gratuït d’acreditació d’adreça que fa que, en els casos que es necessitin els serveis socials, aquestes persones es puguin empadronar a Càritas. Segons el regidor, hi ha unes 80 persones de mitjana cada any que fan ús d’aquest recurs.

Montfort va voler deixar clar que en temes de padró “hi ha molt de frau, i cal vetllar perquè qui no visqui de veritat a Vilafranca no s’empadroni aquí”. Per Montfort, la versió que explica la CUP “no existeix”, i va donar algunes xifres: l’any 2019, de més de 2.600 empadronaments, se’n van negar 30 i l’any passat, de 2.122, se’n van negar una vuitantena “per no poder acreditar de cap manera que vivien a Vilafranca”.

Des d’ERC, CUP i VeC es va lamentar que “el govern de Vilafranca no vulgui blindar els drets de les persones més vulnerables”. Així mateix, la regidora republicana Mònica Hill va assegurar que en una ocasió va acompanyar una persona a empadronar-se i, “quan va dir que no tenia contracte de lloguer ni de propietat d’un pis, se li va dir que no se la podia empadronar”. Segons Hill, en cap moment se la va informar del servei d’empadronament a Càritas. “És una realitat que no s’explica”, va cloure la regidora.

En sentir aquest cas, tant Montfort com l’alcalde, Pere Regull, van mostrar-se “sorpresos” per aquest testimoni i van demanar a l’oposició que els facin arribar els casos concrets en què s’hagi pogut actuar de manera incorrecta, “per veure què ha passat”. “En tot cas, són casos puntuals, perquè complim la llei”. Finalment, la moció va ser rebutjada amb els vots en contra del govern, els vots a favor d’ERC, CUP i VeC i l’abstenció de Ciutadans.

Regulació del preu dels lloguers

Per altra banda, el ple també va rebutjar una moció sobre habitatge, en aquest cas presentada per Vilafranca en Comú. Concretament, el que demanava era que es regulés el preu dels lloguers a la vila mitjançant diferents mecanismes, i també exigia la posada en marxa ràpida del Pla Local d’Habitatge.

Des del govern, la regidora d’Habitatge, Lourdes Sánchez, va explicar el que fa el consistori en matèria d’habitatge, reconeixent que el preu del lloguer havia pujat un 38% en els últims 10 anys, i demanant més recursos a la Generalitat i a l’Estat per a un habitatge assequible. Sánchez va afirmar que els comuns ja sabien quin era el calendari de posada en marxa del Pla Local d’Habitatge i, per tant, considerava que no calia fer una moció al respecte. Per tant, va anunciar el vot en contra del govern, juntament amb Ciutadans. La resta de l’oposició va votar-hi a favor.

Sense pressupost per a més inversions

Una altra moció que tampoc va prosperar i que va generar força debat va ser la presentada per ERC en la qual es demanava la dinamització de dos equipaments de la vila: l’antic hospital i la creació d’una segona biblioteca.

Des d’ERC es va plantejar que la moció només volia que es comencés a parlar sobre el tema i que s’arribés a un consens sobre els dos equipaments, però des del govern no van voler donar-hi suport perquè, en paraules del portaveu, Aureli Ruiz, “parlar ara d’aquests dos temes és no ser realistes, perquè no es faran ni es començaran en els propers dos o tres anys, ja que cada projecte d’aquests supera els 4 milions d’euros”. Segons Ruiz, aprovar la moció seria només “una declaració d’intencions”.

L’oposició no va entendre que es rebutgés una moció “que només deia que es comencés a parlar sobre el tema, sense posar cap calendari d’obres sobre la taula”, però el text finalment no va comptar amb el suport del govern.

El ple, malgrat tot, sí que va aprovar altres mocions, com una de suport a la salut mental del jovent presentada per ERC, una altra de Ciutadans perquè les entitats locals puguin disposar d’un mínim del 10% dels fons de recuperació europeus o una, aprovada per unanimitat, sobre el Dia Internacional de la Dona. Es va rebutjar, però, una altra moció de CUP i VeC sobre el moviment feminista que el que volia era, segons els ponents, “concretar en fets les paraules”.

Altres temes que es van aprovar van ser modificacions de llocs de treball i els comptes de les diferents societats com ara SERCOM, l’Empresa Municipal d’Aigües, Vinseum, la Fundació de la Festa Major i l’Institut Municipal de Formació, entre altres.

També et pot interessar

Comentaris