L’Alt Penedès es rebel·la contra l’ús de sòl agrícola per instal·lar renovables

FOTO: FREEPIK.COM
29/03/2021 - 20:00h

El Consell Comarcal critica que no s’ha tingut en compte la veu del territori per decidir els més de 80 espais on es volen ubicar plantes fotovoltàiques

Catalunya és una de les tres comunitats de l’estat espanyol que se situa a la cua en energies renovables. Només Múrcia i la Comunitat Valenciana van per darrere del Principat en la generació d’aquest tipus d’energia. Per revertir aquesta situació, la Generalitat va aprovar fa poc més d’un any el decret llei 16/2019, que regula la instal·lació de sistemes per produir energia verda.

Des d’aleshores, les peticions per instal·lar parcs energètics al territori no ha parat de créixer. Fins aquesta setmana, s’han entrat a la Generalitat 281 sol·licituds. Algunes està previst que s’ubiquin al Penedès.

A finals del 2020, la possible instal·lació d’un parc eòlic a Pontons -amb nou aerogeneradors- ja va aixecar la llebre al territori. La presència de l’àliga cuabarrada (que és una espècie protegida) en aquesta ubicació, va fer el Govern considerés “l’emplaçament inviable”. L’empresa que el va projectar, però, ha presentat una segona proposta.

I la de Pontons no és, ni de bon tros, l’única. Segons la Ponència d’Energies Renovables a l’Alt Penedès hi ha 350 hectàrees de territori afectades per la instal·lació d’un d’aquests parcs, el que suposa una superfície de més de 3,5 milions de metres quadrats.

Aquestes propostes han encès els ànims al Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP), des d’on han criticat el nul diàleg amb el territori a l’hora de decidir sobre el seu futur. “No estem en contra de les renovables, però volem poder dir alguna cosa”, ha criticat Xavier Lluch, president del CCAP.

En canvi, el consell sí que s’ha mostrat contrari en el fet que els parcs que es preveuen s’instal·lin en grans extensions de sòl agrari, per l’impacte paisatgístic i social que això podria comportar. “No pot ser que sigui barra lliure, i que a més es decideixi des de Barcelona”, ha dit Lluch, que ha denunciat que la gran majoria dels parcs es volen ubicar en plantacions que actualment funcionen a ple rendiment.

Qui també s’ha mostrat indignat amb com s’està gestionant la instal·lació de renovables al territori és Cèsar Herraiz, president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès. “Estem sols de cara a la Generalitat”, ha dit Herraiz, que ha explicat que a finals de gener els 27 alcaldes de la comarca es van reunir amb el director general d’Energia de la Generalitat, Manel Torrent, per demanar-li explicacions sobre el futur de les renovables a l’Alt Penedès.

“La veu de l’ajuntament s’escolta, però no es té en compte. El decret llei 16/2019 ens deixa sense poder per decidir el nostre futur”, ha denunciat Herraiz, que com a alcalde d’Avinyonet del Penedès és un dels més afectats per la instal·lació de parcs fotovoltaics.

On està previst ubicar els parcs?

Segons dades del CCAP, els municipis penedesencs que, de moment, s’han dibuixat en el mapa del futur de les renovables a Catalunya són: Avinyonet del Penedès (29% del total); Sant Llorenç d’Hortons (21%); Sant Quintí de Mediona (19%); Olèrdola (17%); Torrelavit (7%); Sant Cugat Sesgarrigues (6%) i Gelida (2%).

Lluny de conformar-se, des del Consell d’alcaldes ja s’ha anunciat que s’elaborarà un document per defensar el territori, amb al·legacions conjuntes al que consideren un “menyspreu” cap a la comarca.

“Ningú té dret a alterar la manera de viure del Penedès sense comptar amb la gent que hi viu”, ha denunciat Cèsar Herraiz, que no ha descartat que una vegada s’hagi elaborat el document contrari a com s’està desenvolupant el pla de les renovables, s’obri la porta a sumar-hi la força d’altres territoris.

També et pot interessar

Comentaris