La gestió del Complex Aquàtic centra un ple amb discrepàncies

29/03/2021 - 12:44h

La major part de l’oposició demana que el servei sigui municipal i el govern vilafranquí assegura que, si ho fos, seria molt més car

Després de suspendre el ple de Vilafranca que s’havia de fer la setmana passada, aquest dilluns l’Ajuntament n’ha celebrat un d’extraordinari perquè constava d’un punt que s’havia d’aprovar abans del 30 de març. Concretament, el contracte de concessió de serveis per a la gestió indirecta del Complex Aquàtic.

Tal com ha explicat el portaveu del govern, Aureli Ruiz, el nou contracte s’havia d’aprovar l’any passat, però amb l’inici de la pandèmia es va aturar el procés per garantir el servei del Complex durant la crisi de la Covid-19. Així, el que s’ha aprovat són les bases per a un contracte superior a sis milions d’euros per a dos anys, amb l’opció de prorrogar-lo un any més.
Segons Ruiz, s’ha decidit fer un contracte més curt “per veure com evoluciona”. El punt havia de ser aprovat abans del 30 de març per, un cop tenir els projectes, poder portar-lo a licitació abans del 30 de juny.

Segons Ruiz, el que pretén l’Ajuntament amb el nou contracte és que el Complex sigui un referent de qualitat, així com recuperar la gran davallada d’usuaris que s’ha produït per la Covid-19.

El regidor també ha explicat que el nou contracte inclou un punt que diu que si l’empresa adjudicatària tingués beneficis, un 50% d’aquests haurien de retornar-se a l’Ajuntament de Vilafranca, a banda que se suspendria la subvenció municipal, que Ruiz considera “lògica” perquè, “si no se subvencionés, l’única alternativa és apujar preus, cosa que no volem”.

Des de l’oposició, la gran majoria de grups van manifestar el seu desacord a fer una gestió indirecta. El regidor de Ciutadans, Eladio García, només va comentar que s’abstindria perquè era un projecte sobre el qual no podien dir res, perquè la decisió ja estava presa.

Des de VeC, Ramon Arnabat va apuntar que el seu partit sempre defensava la gestió directa i una tarificació socials dels serveis que ofereix l’Ajuntament i, per tant, lamentava la decisió de fer-ne una gestió indirecta i de tornar-ho a deixar en mans d’una empresa privada.

“Durant aquest any de pandèmia, l’Ajuntament ha anat posant diners, i no veiem que externalitzar el servei tingui tants beneficis”, va dir Arnabat, que va celebrar que s’hagués incorporat una clàusula al contracte que diu que si el Complex té beneficis, aquests retornin, en part, al consistori.

Per part de la CUP, Maria Ramon va informar del seu vot negatiu perquè, segons va dir, des del seu partit sempre estan a favor d’una gestió municipal dels serveis. També va criticar que el govern injectés tants diners a una empresa privada “que és un pou sense fons”. Ramon va exigir la municipalització del Complex i va criticar que, segons ella, no s’hagués fet un estudi extern per comprovar la viabilitat de municipalitzar-ho. “El que s’ha fet, en canvi, és un estudi intern molt encarat a justificar la gestió externa”, va dir.

En similar sentit als seus companys es va manifestar des d’ERC Gemma Urgell, que va apuntar que, per als republicans, “es perd una gran oportunitat”. També va lamentar que el govern fes “zero autocrítica” i que tampoc consultés la decisió amb la resta de partits.
L’oposició va afirmar que a l’Ajuntament aquest últim any li havia costat un milió d’euros de subvenció extra, cosa que Aureli Ruiz va desmentir totalment, i va assegurar que la xifra era d’uns 380.000 euros, molt lluny del que deia l’oposició.

Finalment, el punt va ser aprovat amb els vots a favor del govern, les abstencions de Ciutadans i Vilafranca en Comú i els vots en contra d’ERC i CUP.

Al ple també es va aprovar una modificació de pressupost d’1,6 milions d’euros i es va donar compte de la liquidació de pressupost de l’any passat, en què l’Ajuntament va tenir 1,1 milions d’euros de dèficit a causa de la crisi sanitària de la Covid-19, i un romanent de 762.000 euros.

També et pot interessar

Comentaris