17 actes amb 20 ponents formen la graella de la 4a edició del Vila-Pensa

Jordi Sàbat és el director del Festival
24/03/2021 - 11:00h

El festival del pensament del Penedès comptarà amb filòsofs de renom com Josep Maria Esquirol i Markus Grabril

Un any més, Vilafranca del Penedès es convertirà en el focus de la reflexió i pensament sota el lema ‘El mal dels innocents’. La 4a edició del festival VilaPensa, que se celebrarà entre el 12 i el 19 d’abril al VINSEUM es va presentar aquesta setmana públicament. Enguany, el tema principal de debat serà el mal. L’edició, que comptarà amb 17 actes i 20 conferenciants, es vertebrarà a partir de tres grans eixos: la filosofia, l’Holocaust i la Covid-19, “un mal que es tradueix en problemàtiques socials, econòmiques i morals”, assegurava Jordi Sàbat, director del festival.

Aquest dimarts a la tarda s’ha celebrat l’acte d’inauguració d’aquesta edició, amb la interpretació del monòleg ‘Ismene’, per part de l’actriu Fina Rius, i la ponència ‘Les dones més enllà del mal, a càrrec de Mercè Otero. El VilaPensa’21 vol parlar del mal des de diferents punts de vista i, així, convidar el públic a reflexionar-hi: “Intentarem trobar respostes al perquè del mal”, afegia Sàbat.

Noms destacats

El VilaPensa d’enguany comptarà amb la presència de ponents d’alt prestigi en el món de la filosofia contemporània. El 12 d’abril serà el torn del professor universitari de filosofia Josep M. Esquirol, Premi Nacional d’Assaig amb la publicació La Resistència íntima. El filòsof aproparà els assistents el mal com a problema filosòfic i presentarà el seu darrer llibre Humà, mes humà. Una antropologia de la ferida infinita.

Després de passar pel CCCB, l’alemany Markus Gabriel farà parada al Penedès per parlar de la necessitat dels ‘Principis morals per a temps foscos’. Gabriel és filòsof per a la Universitat de Bonn i el creador del Nou Realisme (contemporani), un moviment filosòfic que ha tingut un impacte en el pensament europeu, especialment entre els més joves. Joan F. Mira, Marta Soler i Anna Solé també participaran en l’edició d’enguany.

Formats i temes molts diversos

El festival proposa diferents formats i temes molt diversos. Des d’un col·loqui sobre el malestar social i polític arran de la Covid-19, fins a una taula rodona sobre les simbologies del mal. ‘El mal dels innocents’ també obrirà pas a la cultura audiovisual amb exposicions i cinema: l’esdeveniment brinda l’oportunitat de projectar en tres parts, per segona vegada a Catalunya, la gran obra documental ‘Shoah’ (1985), de Claude Lanzmann.

Tots els actes principals del VilaPensa seran retransmesos en directe per Penedès Televisió i en streaming per la seva web. L’auditori de Vinseum en serà el plató i se’n permetrà l’aforament limitat del públic, per aquest motiu serà imprescindible fer la reserva al web d’entrades.vinseum.cat.

També et pot interessar

Comentaris