70è aniversari de l’homenatge del Vendrell al músic Benvingut Socias Mercadé (1877-1952)

Acte d’inauguració de la plaça dedicada a Benvingut Socias. D’esquerra a dreta: Isidre Tutusaus, alcalde del Vendrell, Joan Mercadé, Joan Güell, Rafael Fusté Vigil, Joan Riambau, president de la Lira Vendrellense, i assegut, el mestre Socias, 21 de gener de 1951. ACBP. Fotografia de Jaume Domingo Mulet.
Avatar
21/03/2021 - 11:00h

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha finalitzat l’inventari del seu fons documental que és visible al Portal Arxius en línia

El 1951, un grup de vendrellencs i la societat coral la Lira Vendrellense, amb el patrocini de l’Ajuntament del Vendrell, van organitzar un homenatge al mestre Benvingut Socias Mercadé en reconeixement a la seva trajectòria musical i com a mostra d’agraïment per les seves innombrables col·laboracions en pro de la vila.

El 17 de gener l’Ajuntament del Vendrell va acordar per unanimitat col·laborar en l’homenatge amb una aportació econòmica de dues mil pessetes i dedicar la plaça de la Palla al mestre Socias.

PUBLICITAT

Els actes es van desenvolupar en dos dies. El primer, el 19 de gener, l’Orquestra Professional de Càmera, dirigida per Enric Casals, va oferir un concert al teatre Tívoli, tot interpretant, entre altres, dues obres del mestre Socias: Suite en fa per a orquestra (1905), obra dedicada al seu amic mossèn Eudald Serra Buixó i la sardana Planyívola (1908), instrumentada per Enric Casals.

El segon dia de l’homenatge, el 21 de gener, va tenir lloc una missa a l’església parroquial del Vendrell en memòria de la seva difunta esposa, Blanca Bonastre Jiménez (Sevilla, 1875- el Vendrell, 1944) en el transcurs de la qual s’interpretaren obres religioses del mestre. Després, l’Ajuntament del Vendrell li va fer lliurament del nomenament de fill predilecte de la vila; a continuació, a la sala de plens van col·locar-hi un bust seu, obra de l’escultor vendrellenc Joan Borrull Soler (1884-1960). A la fi, la comitiva es va dirigir a la plaça de la Palla, on va descobrir una placa amb el nom “plaza de Bienvenido Socias.”

PUBLICITAT

Dos mesos després, el 10 de març les entitats vendrellenques van organitzar una vetllada teatral al teatre Tívoli, sota el patrocini de l’Ajuntament del Vendrell, que tenia tres parts: el Club Esports Vendrell va organitzar la sarsuela La marcha de Cádiz dels mestres Celso Lucio i Enrique García sota la direcció de Casimir Coll, a continuació el Centre Catequístic va presentar la comèdia Un tros d’home de Josep Asmarats, i per acabar la Lira

Vendrellense va interpretar la sarsuela El duo de la africana del mestre Caballero amb llibret d’Echegaray i dirigida per Jaume Marcé.

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès vol celebrar aquesta efemèride presentant l’inventari del fons documental del mestre Socias, el qual està format per la documentació generada per Benvingut Socias fruït de la seva activitat personal i professional. Destaca un diari personal (1910) i la correspondència emesa i rebuda al llarg de la seva vida amb personalitats i amistats del món musical. El fons ocupa 0,6 metres lineals, format per 610 unitats documentals, entre les quals hi ha 327 targetes postals circulades i 157 fotografies. L’obra creativa, formada per un centenar de composicions, està en procés de classificació. L’inventari finalitzat és visible a internet al Portal Arxius en línia.

També et pot interessar

Comentaris