La canalla, en primer lloc

Un moment de l’assaig de canalla dels Xicots. FOTO: Fèlix Miró
Judit Benages
19/03/2021 - 21:00h

Castellers i Xicots de Vilafranca comencen activitats de preparació física per als més petits de la colla emparant-se amb la normativa esportiva

Assaig, preparació física o activitats extraescolars. Pot tenir diferents denominacions, però el fet és que la canalla dels Castellers de Vilafranca i dels Xicots va començar divendres a trobar-se en petits grups (i mascareta) com a fase prèvia a uns futurs assajos amb els adults que encara no se sap quan començaran.

Així, el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Siscu Benet, explica que ells no consideren aquestes sessions com els tradicionals assajos de sempre, sinó com una preparació física dels més petits amb exercicis d’equilibri, algun pilar de dos i petites proves de pom de dalt.

PUBLICITAT

A més, la tarda de divendres, que pretenen mantenir cada setmana mentre la normativa relativa a l’esport ho permeti, s’acaba amb una petita sessió pedagògica on la canalla dels de la camisa verda comparteixen pors, dubtes i sentiments respecte a la situació actual.

Pel que fa a l’estat de la canalla, segons Benet estan animats i amb moltes ganes de tornar a fer castells: “Porten molt de temps a l’escola, a extraescolars o fent activitats diverses, així que el que no entenen és per què han hagut de trigar tant a poder tornar a fer castells. A més, nosaltres hem de començar a pensar en el relleu generacional que haurem de fer després de tant de temps”.

Els més petits dels Verds, fent un pom de dalt en el primer assaig de canalla

Per la seva banda, el cap de colla dels Xicots, Gerard Ametllé, tampoc vol denominar assajos les activitats que han començat a fer amb els més petits, i creu que el més important d’aquestes sessions és fer que no perdin el vincle entre ells ni amb la colla.

“Fem activitats castelleres, però en forma de joc”, diu Ametllé que, igual que Benet, apunta que tot i que les primeres sessions estan enfocades a la canalla que ja va a la colla, no tanquen la porta a ningú, ja que són conscients que, un cop puguin començar a fer castells, la canalla anirà buscada perquè “tots els de l’últim any han baixat com a mínim un pis i els que han de pujar a dalt de tot encara no ho han viscut mai, i sabem que una cosa és fer-ho en un assaig i l’altra és pujar a sobre d’un castell a la plaça”.

Un moment de la preparació de la canalla dels Verds FOTO: Castellers de Vilafranca

Els dos caps de colla intenten ser optimistes i pensar que els castells tornaran aviat, tot i que per Ametllé ara el que fan és “anar a cegues” i el més important “és recuperar el grup, ni que sigui primer la canalla, amb qui s’ha de treballar molt per, quan ens deixin, poder tornar-hi els adults”.
Siscu Benet apunta que una colla com els Castellers de Vilafranca ha de ser optimista: “Tot i que ara tenim un Ferrari al pàrquing que costarà arrencar, ho farem. No ens volem lamentar tot el dia, sinó solucionar els obstacles i seguir endavant, com sempre hem fet”.

Benet apunta que les vacunes són ara l’esperança per tornar a assajar al més aviat possible. De fet, des de la colla s’apunta que no veurien malament poder tornar a assajar per grups que ja estiguin vacunats i, de mica en mica, anar incorporant més gent.

PUBLICITAT

S’impulsarà una prova pilot amb 450 castellers

Una prova pilot de sis setmanes amb 450 castellers (com a mínim) avaluarà el grau de contagi d’“una possible temporada castellera” en un estudi impulsat pel Departament de Cultura, la URV i la Coordinadora de Castells. Així ho ha explicat la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco.

Malgrat tot, la prova pilot encara no compta amb el vistiplau del Procicat i, per tant, encara no té calendari de realització ni s’han donat a conèixer les colles que en formaran part, tot i que s’ha avançat que el pla es farà a l’entorn de la Universitat Rovira i Virgili, de manera que és possible que siguin les colles de Tarragona les que hi participin.

Blasco ha assenyalat que serà “una prova pilot per saber el grau d’infecció d’una possible temporada castellera amb totes les característiques que s’han de tenir en compte”. Per altra banda, la consellera Ponsa s’ha mostrat convençuda que enguany es podran celebrar festes majors “adaptades” a cada territori i a la situació sanitària.

També et pot interessar

Comentaris