El Penedès trenca la tendència a l’alça de Catalunya en els contagis per Covid

FOTO: FREEPIK.COM
Eva López
18/03/2021 - 19:00h

Mentre que els indicadors han augmentat de mitjana arreu del país, a l’Alt i al Baix Penedès continuen de baixada

El relaxament de les mesures per contenir la pandèmia de Covid-19 es comença a notar en els indicadors de la pandèmia a Catalunya. Després dels primers dies d’obertura del confinament comarcal, tant el risc de rebrot com l’Rt augmenten lleugerament de mitjana al país. Aquest dijous, el risc de rebrot se situava en 190 punts, tres més que el dia anterior, i l’Rt ja s’acostava al temut 1, només una centèsima per sota.

Molts experts atribueixen aquesta pujada a l’expansió de les variants del virus més contagioses, com la soca britànica. Al Penedès, però, sembla que la tendència no es compleix. Ja fa setmanes que els indicadors per conèixer com s’escampa el virus van a la baixa, i al Baix Penedès, per exemple, n’hi ha que estan entre els més baixos de Catalunya.

PUBLICITAT

És el cas, per exemple, del risc de rebrot. Aquesta setmana, la capital costanera se situa com la quarta de tot el país que té un risc més baix, amb 65 punts. La setmana passada aquesta xifra estava trenta punts per sobre. A l’Alt Penedès, el risc encara és a la zona alta, amb 190 punts. Malgrat tot, continua de baixada, i ja registra 14 punts menys que la setmana anterior.

Pel que fa a l’Rt, és la comarca d’interior la que presenta una millor evolució. Els darrers set dies ha passat del 0,92 al 0,87, mentre que a la costanera ha augmentat lleugerament, del 0,6 al 0,79. Malgrat tot, es manté encara molt per sota de la mitjana catalana.

Segons dades del Departament de Salut, aquesta setmana al Penedès s’han realitzat més de 3.200 proves diagnòstiques. A l’Alt Penedès, el 5,87% han donat positiu, i al Baix Penedès el 2,29%. La primera dada està per sobre de la mitjana catalana (4,67%).

PUBLICITAT

A mesura que avança la pandèmia, es consolida una disminució de l’edat de les persones contagiades. Amb la majoria de residències ja blindades contra la Covid –gairebé tots els usuaris ja s’han vacunat– els nous infectats al Penedès ja se situen en 37,5 anys de mitjana. Al Baix Penedès destaca que el 74% dels contagis són en dones, mentre que a l’Alt Penedès gairebé és igual entre els dos sexes.

La campanya de vacunació al territori continua avançant a bon ritme, i a l’Alt Penedès 8.400 persones ja han rebut la primera dosi del vaccí, i 3.209 la segona. Al Baix Penedès les xifres són una mica més baixes: s’han posat 6.636 primeres dosis i 2.458 segones dosis.

També et pot interessar

Comentaris