L’editorial Andana recupera dos textos de l’obra de Francesc Pujols

Avatar
17/03/2021 - 16:00h

L’estudi introductori que acompanya els dos assaigs de Pujols és obra del vilafranquí Joan Cuscó i Clarasó

El 1921, enguany fa cent anys, Francesc Pujols donava a conèixer dues de les seves obres més importants: L’evolució i els principis immutables i La religió i la moral, dues obres bàsiques per comprendre el que pensava sobre la religió, sobre la ciències i sobre els lligams que hi ha entre la ciència contemporània, el sentiment religiós i la filosofia. L’estudi introductori que acompanya els dos assaigs de Pujols porta per títol «De ciència, religió i filosofia en Pujols» i és obra del vilafranquí Joan Cuscó i Clarasó. En ell s’hi analitza el pensament global del filòsof i s’hi contextualitzen les dues obres que ara s’han reeditat.

L’obra, que ha comptat amb el suport de la Fundació Francesc Pujols de Martorell, se suma als esforços que, des de ja fa uns anys, s’estan fent per recuperar i posar al dia l’obra d’aquest pensador, d’ascendència vilafranquina, que encara avui es força desconegut.

PUBLICITAT

Conèixer

L’any 1982, en el centenari del seu naixement, en l’homenatge que li va fer la Galeria d’Art Dau al Set de Barcelona, el crític d’art Francesc Fontbona escrivia aquestes paraules que, en certa manera, encara avui són plenament vigents: «La figura literària de Francesc Pujols és polifacètica i encara no ha estat analitzada a fons del tot. Tothom sap qui era Francesc Pujols, però se sap per aproximació, per intuïció o per simpatia/antipatia. Tenim idea que va existir un personatge pintoresc, anecdòtic, amic de les boutades i de l’humor gras.

Les seves obres, però, encara no han atret l’atenció generalitzada de la crítica actual malgrat l’existència de biògrafs fidels i malgrat, també, els elogis que li dedicaren figures com Sagarra, Pla o fins i tot Carles Riba. Segurament aquesta desconeixença rau en el fet que un home que gosa escriure obres de títol tan ambiciós com Concepte general de la ciència catalana o La religió i la moral i que pretén crear una filosofia nova desperta una considerable prevenció, sobretot si la imatge més coneguda d’aquest home és, popularment, la d’haver estat director del Papitu, i no del primer, sinó del segon. I segurament també aquesta desconeixença és conseqüència del caràcter atípic d’un personatge que irrita els ortodoxos i desconcerta els heterodoxos i que, per tant, no pot servir de bandera a ningú.»

PUBLICITAT

Divulgar

Aquesta reedició vol ajudar a conèixer molt millor l’obra de Francesc Pujols i posa a l’abast del lector dos textos significatius i fins avui introbables. Pels propers dies 7 i 14 d’abril la Fundació Francesc Pujols organitza dues xerrades amb la finalitat de donar-los a conèixer, les quals es faran telemàticament, seran obertes a tothom i aniran a càrrec de Joan Cuscó.

També et pot interessar

Comentaris