El Fòrum Berger Balaguer presenta l’exposició “Sergi Barnils, ànima i espiritualitat”

17/03/2021 - 12:00h

La mostra s’inaugura aquest divendres a l’Espai Cultural de la Fundació Pinnae

L’Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae insugura aquest divendres, a les 18.30h. una exposició de les pintures de l’artista Sergi Barnils que es podrà visitar fins al 25 d’abril.

“El confinament hagués pogut donar l’oportunitat a Sergi Barnils de mirar per la finestra. D’aturar-se a contemplar l’exterior i plasmar les sensacions d’una ciutat buida i de certs tons apocalíptics. Però el seu no és un art que requereixi d’estímuls externs. El món pictòric de Sergi Barnils fa una mirada cap a l’interior, cap a l’ànima. I si l’artista té interès en algun tipus d’apocalipsis, és el que es descriu al Llibre Sagrat, representat durant tota la seva trajectòria en les seves obres, més espirituals que religioses.”
“Des de principis dels anys noranta del passat segle, el seu interès estètic ha mirat, de forma creixent, cap a l’interior. Alguns dels seus últims motius reconeixibles, pertanyents a aquells anys de transició del figuratiu a l’abstracte, tractaven de donzelles i torres de castells. Donzelles tancades en torres per a ser més exactes. Donzelles, al cap i a la fi, confinades a la força amb l’únic desig d’escapar. Aquelles sèries van ser les primeres elaborades amb la seva particular tècnica de l’encàustica, desenvolupada i perfeccionada fins a l’actualitat. (…) Després del tancament, d’aquell segrest amb tints medievals, va venir l’alliberament, la fugida de la torre. Les pintures d’aquell període semblen representar la pròpia ànima de Barnils, per fi alliberada de referències terrenals per penetrar a un estat privilegiat per a l’artista i difícil per a l’espectador, que ha de fer un esforç per interpretar aquelles formes i colors en el seu nou estat.
” Cites d’Alex Barnils Vidal, d’un article a Revistart (“Del captiveri al confinament”, gener 2021 ).

Peces molt íntimes

Una part de l’obra realitzada en ple trajecte de confinament, li ha permès generar peces molt íntimes fent un important treball d’introspecció, hores de meditació, música i lectura que de manera progressiva, produeixen un enriquiment interior i que està plasmat a les teles.

El traç abstracte de Barnils, amb un equilibri que alterna impuls i racionalitat, recupera l’ús de la clàssica encàustica grega i romana per a la conjugació de la materialitat de la pintura amb un somni de trobada amb el transcendent. Obres plenes de llum, color, emoció.

Sergi Barnils de fet, sempre ha treballat aïllat, de forma voluntària, en reclusió i abraçant el silenci, dos aspectes indispensables per a realitzar les seves creacions. Unes obres que tenen com a element singular l’espiritualitat i que sovint prescindeix de teles per a ser interpretada i que cal tenir un mínim coneixement de La Bíblia, per poder ubicar-se amb els títols dels seus treballs.

En les seves obres, la geometria i la gestualitat del disseny es difuminen en el color mitjançant suggeriments d’una pintura aparentment essencial plena de signes i visions d’una realitat estranyament construïda, essencial, construïda sobre línies i dibuixos amb cromatismes intrigants i comprometedors i resulta evident la presència d’una humanitat subtil que es mou de forma aparentment desordenada en una espècie de formiguer metropolità.

El vocabulari plàstic de Sergi Barnils ha seguit en plena evolució al llarg dels temps: encàustiques, guaixos, aquarel·les, ceres d’oli, tintes, etc… El pas de la geometria a una part més orgànica, a través de la natura i de les formes, ha agafat més consistència en aquests mesos d’aïllament. Les tècniques com l’encàustica, segueixen d’una manera molt cuidada al marge de les formes, de la mateixa manera que no es per l’essència del seu llenguatge i emergeix el control de la línia com si analitzés i ampliés el detall.

Sergi Barnils, nascut el 1954 a Bata, Guinea Equatorial, resideix a Barcelona i té l’estudi a Sant Cugat del Vallès, on es va donar a conèixer l’any 1992 a Canals Galeria d’Art i el Centre d’Art s’Estació Sineu a Mallorca. A partir del 1995 exposa per tot Itàlia amb Marco Rossi, també Alemanya, Àustria, Suïssa, Holanda i Bèlgica, entre d’altres on la seva obra es molt ben considerada pels col.leccionistes i marxants d’art.

La mostra es pot visitar a l’Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer de Fundació Pinnae, de dijous a dissabte de 18 a 20h i diumenges i festius de 12 a 14h i de 18 a 20h. L’aforament serà limitat segons la normativa vigent i amb entrada lliure i gratuïta. És obligatori l’ús de mascareta per accedir a l’espai.

També et pot interessar

Comentaris