Vilafranca estrena wifi gratuïta d’alta velocitat en cinc espais públics

El regidor Aureli Ruiz, a la dreta, amb Domènec Martínez, cap d’informàtica de l’Ajuntament de Vilafranca
Judit Benages
16/03/2021 - 16:00h

S’han posat en marxa a les rambles Sant Francesc i Nostra Senyora, les places de la Vila i Sant Joan i l’aparcament d’autocaravanes

Vilafranca ha estrenat aquesta setmana el projecte WIFI4EU que permet oferir senyal wi-fi d’accés lliure i gratuït en diversos espais públics de la Vila.

El regidor de projectes estratègics i mobilitat de l’Ajuntament, Aureli Ruiz, ha estat el responsable de presentar la iniciativa a la premsa explicant que el consistori ha rebut un ajut de 15.000 euros en la segona edició del programa europeu WIFI4EU que ofereix servei d’accés a Internet d’alta capacitat en forma de connexions puntuals i amb qualitat i velocitat elevades en espais públics, gratuït i obert a tothom. El cost pel consistori serà d’uns 3.000 euros anuals de manteniment de la xarxa.

Concretament els punts on s’ha instal·lat la xarxa i, per tant, els usuaris es poden connectar ja a una wifi gratuïta, són: la rambla de Sant Francesc, plaça del Penedès i la major part de la rambla de Nostra Senyora, places de la Vila i de Sant Joan i, a més a més, també a la zona d’estacionament d’autocaravanes.

PUBLICITAT

Accés universal i d’alta velocitat
El regidor ha apuntat que anteriorment no hi havia possibilitat de crear aquestes xarxes de wifi pública a causa de limitacions legals “perquè no podem competir amb els operadors privats d’internet i per això no ens deixen posar wifi gratuïta per a tothom que pugui arribar a les cases ja que si fem una xarxa municipal per donar cobertura a tota la vila no podria ser gratuïta i, per tant, ens hem de limitar a xarxes localitzades”.

Tot i així, la Unió Europea ha fet un pas endavant per superar aquestes limitacions per tal que en punts concrets de l’espai públic si pugui arribar el senyal.

Sobre les característiques de la xarxa WiFi, el regidor ha comentat que és una xarxa d’accés universal i d’alta velocitat, d’entre un mínim de 10 MB i d’un màxim de 600 MB.

“Això permet oferir senyal per a consultes a Internet, al correu electrònic, per a la gestió de les xarxes socials, per treballar des d’un portàtil en una terrassa d’un bar, és a dir, per a l’ús quotidià. No està pensada per a veure pel·lícules ni sèries ni per jocs en línia”, ha afirmat al mateix temps que ha apuntat que la màxima velocitat es podrà mantenir quan hi hagi un màxim de 50 persones connectades però, a partir d’aquesta xifra, la velocitat anirà baixant.

PUBLICITAT

Aureli Ruiz explica que s’han prioritzat espais de la ciutat normalment força concorreguts i de pas per a molts ciutadans, amb terrasses d’establiments d’hostaleria.

Pel que fa a l’àrea d’autocaravanes, el regidor ha destacat que es va considerar un punt molt interessant perquè permetrà que els visitants que venen a estacionar-hi “puguin tenir senyal per consultar els atractius turístics que la ciutat ofereix”.

El compromís de l’Ajuntament és, en funció de l’èxit del projecte, ampliar el nombre d’espais públics de la Vila amb senyal wifi lliure i gratuït, sempre mantenint el compromís de no entrar en competència amb els operadors privats.

També et pot interessar

Comentaris