Diumenge se celebra el Dia Mundial de la Poesia

La poeta Mireia Calafell serà aquest diumenge a la capella de Sant Joan de Vilafranca | 3d8
16/03/2021 - 12:00h

Vilafranca i la Bisbal del Penedès es sumen a la celebració que gira al voltant del poema “No em despulleu” de Felícia Fuster

La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per commemorar aquesta diada, a Catalunya es celebra una gran festa de la paraula i les lletres on la Institució de les Lletres Catalanes fa la tria d’un autor a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial.

A Vilafranca l’acció poètica consistirà en la lectura del poema No em despulleu de la poeta Felícia Fuster (Barcelona, 1921 – París, 2012). El poema serà llegit per alumnes, voluntaris i aprenents del Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès i d’altres que s’hi vulguin afegir. Tot seguit tindrà lloc el recital poètic i musical, “Varosha” a càrrec de la poeta Mireia Calafell i la violoncel·lista Björt Rùnars. El recital tindrà lloc a les 12 del migdia a la Capella de Sant Joan, vinculant-lo també a l’exposició Silentium de l’artista Josep Maria Avilés que en aquests moments es pot visitar a la Capella de Sant Joan i que és un cant a la poesia.

Les poetes

Felícia Fuster i Viladecans (Barcelona, 1921-París, 2012) va ser escriptora, pintora i traductora. Tot i haver donat a conèixer la seva obra en plena maduresa, amb poc temps va obtenir la complicitat dels poetes i la crítica. Instal·lada a París des dels anys cinquanta, es va caracteritzar per una forta personalitat de “dona faber”, en paraules seves, i per l’afany de llibertat que va desplegar en tots els àmbits de la seva vida. És des d’aquest principi de llibertat que va desenvolupar tant la seva obra plàstica, influïda primer per l’informalisme i l’expressionisme abstracte nord-americà per desembocar després en les innovadores Abstraccions líriques i Plurivisions, com poètica, que va transcórrer de l’avantguardisme europeu a l’assumpció de la tradició d’Orient, en concret, la poesia japonesa moderna. El conjunt de la seva producció poètica engloba set poemaris, aplegats, juntament amb les seves traduccions del japonès, a Obra poètica 1984-2001 (2010).

Mireia Calafell (Barcelona, 1980) ha publicat Poètiques del cos (Galerada, 2006; Premi de poesia Amadeu Oller 2006 i VIII Memorial Anna Dodas 2008), Costures (Viena Edicions, 2010; Premi Josep M. López Picó de Poesia 2009) i Tantes mudes (Perifèric Edicions, 2014; Premi de poesia Benvingut Oliver 2013). Des de 2018, és comissària de Barcelona Poesia.

Després de Tantes mudes (2014), mereixedor de la Lletra d’Or al millor llibre publicat en català, Mireia Calafell ha publicat l’any 2020 Nosaltres, qui (LaBreu), premi Mallorca de poesia i poemari a partir del qual s’estructura l’espectacle de música i poesia “Varosha”.

En escena, l’acompanya la violoncel·lista i compositora islandesa Björt Rùnars amb el seu violoncel, un teclat i pedals per fer loops electrònics. Juntes, proposen un recorregut que duu per títol el nom del que fou un dels destins turístics més concorreguts de la mediterrània a finals dels 60 i que, amb la invasió turca del 74, quedà deshabitat. Des de llavors, és una ciutat fantasma. Representa avui la lògica pròpia d’una manera d’entendre el món com a lloc que pot ser devorat –amb el turisme, amb una guerra– i, al mateix temps, el misteri i la bellesa contradictòria d’un espai que, pel fet de poder ser habitat altra vegada, permet pensar una nova manera de fer, de ser, de dir-nos. De preguntar-nos qui som nosaltres, qui.

Recital a la Bisbal

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha preparat, un any més el recital de poesia amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Poesia que tindrà lloc diumenge, a les 12h, a la Timba. Tot i que en les edicions anteriors el recital es feia al Centre Municipal de Cultura, enguany s’ha triat un emplaçament a l’aire lliure com a mesura sanitària per la pandèmia de Covid-19. Per aquest motiu es farà a La Timba (carrer Pare Junqué), un espai a l’aire lliure amb vistes privilegiades del nucli antic del municipi. Durant el recital es podrà recitar el poema de Fuster, però també es podran recitar poemes d’altres autors i autores o d’autoria pròpia. Per participar-hi cal formalitzar la inscripció contactant amb el 608 56 88 81 o dirigint-se a la Biblioteca pública de la Bisbal del Penedès.

D’altra banda, demà, a les 20.30h, tindrà lloc un monòleg al Centre Municipal de Cultura, organitzat des de l’Associació de dones La Roca Foradada i la Regidoria de Cultura. Es tracta del monòleg “La sagrada vagina” de l’actriu Vivi Lepori.

Aquest acte, organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, compta amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i també amb la participació d’alumnes, voluntaris i aprenents del Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès.

L’assistència al recital és gratuïta però cal inscriure’s prèviament a: cultura@vilafranca.cat indicant en l’assumpte: 21 de març

També et pot interessar

Comentaris