ERC demana un reforç de serveis per a la salut mental a Vilafranca

10/03/2021 - 11:11h

Els republicans proposen posar en marxa a Vilafranca espais i canals informatius, campanyes de conscienciació i accions per a joves

Les recurrents crisis des de 2008 i l’actual pandèmia han provocat un deteriorament del benestar emocional, especialment entre els joves, que podrien derivar en l’aparició de problemàtiques de salut mental i la seva cronificació. Des d’ERC de Vilafranca consideren clau reforçar els recursos destinats a la prevenció, detecció i suport, mostra d’això és que el nou Govern vol incloure entre els seus eixos principals d’actuació la salut mental i emocional amb un pla de xoc de salut mental que vetlli pel benestar general.

Per aquest motiu, Jovent Republicà i Esquerra Republicana Vilafranca presenten al proper ple municipal una moció per demanar més accions en pro a la salut mental a Vilafranca del Penedès, especialment entre els joves. De fet, la salut mental s’ha vist afectada per la modificació dels hàbits que ha portat la COVID.

Com ha explicat Adrià Machuca, de Jovent Republicà de Vilafranca, “presentem aquesta moció perquè, entre nosaltres, tots tenim amics o familiars que han patit algun episodi d’ansietat durant aquest confinament i ens hem sentit sols o sense saber on anar, amb por a ser estigmatitzats. Creiem que cal donar més eines als joves perquè puguin demanar ajuda i puguin trobar eines per en sortir-se’n”.

De fet, el confinament ha repercutit molt en el benestar emocional de tothom i, segons dades de la Federació de Salut Mental de Catalunya, l’estrès posttraumàtic s’ha triplicat. I, concretament entre els joves, el suïcidi és la primera causa de mort no natural entre els joves d’entre 15 i 29 anys, un 80% de la gent jove ha expressat malestar o haver empitjorat arran del confinament i un 60% ha tingut algun tipus d’ansietat.

Els republicans, per tal de treballar aquesta moció s’han reunit amb les entitats que conformen la Taula de Salut Mental de l’Alt Penedès per tal de conèixer de primera mà quina és la situació a l’Alt Penedès i, concretament a Vilafranca, així com les necessitats que tenen les entitats i els seus usuaris. La regidora Montse Espinosa ha traslladat els principals inputs dels representants de les entitats que, en general, coincideixen en què caldrà posar més recursos humans i econòmics en la salut mental perquè la pandèmia també ha portat una crisi emocional i que, els joves, són potser un dels col·lectius que se’n pot veure més afectat per la reducció d’espais d’oci, reducció de pràctica esportiva, classes en format virtual, i també al veure un futur difícil, amb una taxa d’atur de més del 40% entre joves de 16 a 24 anys i del 27% entre persones de 25 a 44 anys a Catalunya (dades de l’Idescat).

“La salut emocional és un dels indicadors de benestar i qualitat de vida, i la pandèmia ens ha passat factura a tots, amb pors, angoixes, soledats, desmotivació, etc.”, ha explicat Espinosa. “Cal prevenir-ho i afrontar els problemes s’hi relacionen com la discapacitat, l’estigma, l’exclusió social i les desigualtats”, ha afegit.

Els republicans consideren que, a més del pla de xoc per la Salut Mental que es desenvolupi des del Govern de la Generalitat, a nivell local caldria desenvolupar un pla i accions concretes. “Cal situar a l’agenda política, també de Vilafranca, la salut mental”, ha explicat la regidora Gemma Urgell. “A l’Alt Penedès i a Vilafranca tenim la sort que comptem amb entitats que treballen per la Salut Mental i, de la mà d’elles, des de l’Ajuntament caldria destinar-hi mésrecursos per tal de desenvolupar un pla amb accions de detecció i prevenció, campanyes de comunicació i activitats en equipaments municipals pensades per aquests col·lectius, especialment els joves i les famílies d’infants i joves dependents amb trastorns mentals”, ha explicat Urgell.

Esquerra Republicana a Vilafranca ja fa temps que demana accions que anirien en la línia de millorar el benestar emocional com els casals d’estiu inclusius i els casals d’estiu per a joves. Però, a més d’aquestes activitats, també caldria posar en marxa accions per a infants i joves grans dependents i així poder facilitar respir a les famílies o un programa a la Nau per a joves que els faciliti eines d’educació emocional o campanyes de sensibilització i programes als Instituts de Vilafranca.

A més d’aquestes accions, desenvolupar un pla de comunicació per tal de desestigmatitzar la salut mental i facilitar eines perquè els joves puguin demanar ajuda. “És amb una millor salut emocional que podrem encarar amb èxit els reptes que tenim com individus i com a societat i que ens ha portat aquesta pandèmia”, ha conclòs Urgell.

També et pot interessar

Comentaris