Neix una plataforma que reclama millores en la sanitat pública

Un moment de la presentació de la plataforma
09/03/2021 - 18:05h

Exigeixen, entre altres mesures, la reducció de les llistes d’espera, la millora en la programació de cites i recuperació de les visites presencials

Aquesta setmana s’ha presentat a Vilafranca la plataforma ‘Grup Pro Sanitat Pública’, formada per una vintena de ciutadans de la vila i comarca que reivindiquen un sistema sanitari públic de qualitat.

El grup s’ha presentat davant l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, però no només exigeixen millores en aquest centre sinó també parlen dels Centres d’Atenció Primària i les residències per a la gent gran.

L’entitat apunta que la pandèmia ha posat al descobert les debilitats del sistema de sanitat públic català i que, tot i que hi ha situacions que són totalment comprensibles degut a la crisi sanitària de la Covid-19, asseguren que hi ha molts problemes que ja existien abans de la pandèmia i que ara el que han fet és agreujar-se d’una forma molt preocupant.

El portaveu de la plataforma, Jordi Junyent, apunta que, entre els objectius que té la plataforma és que es redueixin les llistes d’espera a l’hospital, la recuperació de les visites presencials (amb el temps necessari per a cada pacient) i que es millori el sistema de programació de visites, que consideren que en l’actualitat “no funciona, ni per internet ni per telèfon”.

Una integrant de la plataforma apunta que “les visites telefòniques no van bé a tothom perquè de vegades són visites de control després d’una operació i com és per telèfon no et miren ni on t’han operat. Això si aconsegueixes que et truquin quan toca i no et maregen d’un cantó a l’altre amb les trucades”, lamenta.

El grup també vol que es contracti el personal sanitari necessari, amb la retribució i la relació contractual adequada per tenir unes bones condicions de treball.

Segons Junyent, a més, el que cal és establir també un mecanisme adequat per fer arribar les queixes dels pacients i volen que l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès “torni a ser el centre de referència en qualitat i en serveis i també en el finançament”, cosa que, segons el grup, ara ja no és.
De fet, consideren que la sanitat pública “no s’ha acabat d’ensorrar en aquest context de pandèmia gràcies a l’esforç de la majoria dels treballadors” i critiquen les retallades “i polítiques d’austeritat” que s’han anat produint en els últims anys per part dels diferents governs, tant a Catalunya com a l’Estat.

El que farà la plataforma a partir d’ara és preparar un document amb tot un llistat de peticions i, quan el tinguin, es posaran en contacte amb els responsables dels centres sanitaris per concertar una entrevista i fer-los palès del seu neguit. També parlaran amb els regidors dels partits de l’Ajuntament de Vilafranca i amb el Síndic de Greuges, que creuen que els pot ajudar a canalitzar les seves queixes.

Finalment, a més, també aniran a veure els responsables de les residències de la gent gran, on volen que hi hagi una assistència mèdica diària. Les persones que vulguin més informació i formar part de l’entitat poden escriure un correu a prosanitatpublica@gmail.com.

També et pot interessar

Comentaris