L’artista Josep Maria Avilés presenta “Silentium” a la capella de Sant Joan de Vilafranca

Fragment d’una de les obres que formen part de l’exposició
05/03/2021 - 12:00h

Fins l’11 d’abril nou peces de gran format vindiquen el silenci com un espai de reflexió

“Silentium”, una mostra pictòrica de gran format de l’artista Josep Maria Avilés, es podrà veure a la capella de Sant Joan fins l’11 d’abril. Comissariada per l’historiador i crític d’art Joan Gil Gregorio, “Silentium” és una exposició que vindica el silenci, com una illa, com un espai de reflexió, com un temps màgic on posar en ordre les contradiccions interiors.

Es tracta de nou peces, nou “composicions per a un espai a on vetlla el silenci”, en paraules del mateix artista. L’evocació, el suggeriment, l’absència, la contemplació, el misteri o l’enigma són temes que, a l’entorn del silenci, han subjugat molts creadors de tots els temps.

En aquesta ocasió, Josep Maria Avilés, estudiós dels clàssics, aprofundeix en conceptes universals en el sentit més profund del terme. La poesia mística és la font d’inspiració essent el silenci el que exerceix tot el seu poder. Sap extreure del coneixement humà tota l’experiència viscuda, per configurar un vocabulari propi i personal. Una obra de quietuds i memòries que reuneix la tradició amb les inquietuds contemporànies.

Els materials emprats (fustes assemblades i pintura), al servei dels sentit poètic, creen una relació interactiva amb l’entorn que ocupen i es contextualitzen amb l’espai arquitectònic que les acull. Inspirades en poemes de Sant Joan de la Creu i José Ángel Valente, són peces que ens conviden a introduir-nos en una captivadora mística existencial. Dues mirades contraposades, cadascuna d’elles des d’una visió diferent: una de religiosa i una altra de laica, però que en la seva essència aporten a través de la paraula dues maneres d’entendre l’ànima humana.

Trajectòria

Josep Maria Avilés (Barcelona, 1942) resideix a la veïna Gelida des de fa més de quaranta anys. Es va formar inicialment en la tècnica de l’esmalt a l’Escola Massana de Barcelona i a La Llotja en l’especialitat de gravat. Més endavant va cursar la carrera de Belles Arts a la Universitat de Barcelona i la seva tesi doctoral va versar sobre la imatge i el surrealisme de Buñuel. El cinema ha estat també una de les seves grans vocacions.

Docent durant molts anys, el seu vincle amb Vilafranca ve de la mà del pintor Lluís Maria Güell a finals dels anys 60 del segle passat. Aleshores, el pintor vilafranquí era el director de l’Escola Massana i Josep Maria Avilés n’era un dels professors. A principis dels anys 70, el propietari de les caves Castellblanch, de Sant Sadurní d’Anoia, tenia una amistat personal amb Lluís Maria Güell i li va proposar de crear una escola d’art a Sant Sadurní. A proposta del pintor vilafranquí, el director d’aquest primera escola d’art va ser justament Josep Maria Avilés, que va compartir docència amb l’iŀlustrador Francesc Salvà i l’arquitecte Joan Rosselló, entre d’altres. Aquesta primera escola d’art al Penedès, va ser la llavor de la que ara coneixem com a Escola Municipal d’Art Arsenal. Després de set anys com a director d’aquesta iniciativa privada, Josep Maria Avilés se’n va desvincular del tot.

De docent a artista

A partir d’un viatge a la ciutat de Chicago l’any 1980, amb motiu d’una exposició de la seva obra, Josep Maria Avilés decideix, l’any 1981, dedicar-se exclusivament a la creació artística i abandona la tasca de docent amb què combinava fins aleshores el seu món professional.
L’any 1998 entra a formar part de la prestigiosa Galerie am Opernring de Viena. Ha participat també en les Fires d’art internacional com: ARCO, Art Basel, Fine AART TEFAF-Maastrich, FIAC-París, Arts Modern i Contemporani, “Artíssima” de Torí, entre altres.

A causa de les restriccions sanitàries que encara pateixen museus i sales d’exposicions, no hi haurà acte inaugural, però l’exposició obrirà les seves portes aquest divendres, a les 6 de la tarda. Hi seran presents, l’artista Josep Maria Avilés, el comissari de l’exposició, el crític d’art i historiador Joan Gil Gregorio, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas.
La capella es pot visitar de dimecres a divendres de 17 a 20h; dissabtes, de 18 a 20h; i diumenges, de 12 a 14h i de 18 a 20h.

També et pot interessar

Comentaris