El govern de Vilafranca reivindica el pressupost que destina a Educació

D’esquerra a dreta, Dolors Peñafiel, Pere Regull i Xell Montserrat
04/03/2021 - 20:00h

Hi dedica 6,2 milions d’euros, un 10% del pressupost, dels quals destaca que només un milió, aproximadament, “són obligatoris”

L’Ajuntament de Vilafranca dedica 6.250.000 euros, un 10% del pressupost municipal, a Educació. Aquesta és una xifra donada per l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i la regidora d’Educació, Txell Montserrat que, acompanyats per la cap de servei, Dolors Peñafiel, han presentat aquesta setmana la tasca que fa el departament.

Del total de 6.250.000 euros que l’Ajuntament dedica a qüestions d’educació i formació, només un 20% es gasta en les tasques que obligatòriament li pertoca com a administració, que són la neteja, el manteniment, la consergeria i els subministraments dels centres d’educació primària. “El 80% restant és voluntat política de voler ser al costat de la comunitat educativa. Els objectius que perseguim son clars: d’una banda, reduir l’abandonament escolar prematur en l’etapa postobligatòria i, d’altra banda, millorar l’èxit educatiu del sistema”, ha remarcat Montserrat.

Del pressupost destinat a Educació, un 27% se l’emporten les llars municipals d’infants. “Hi apostem fermament i, amb la tarificació social, propiciem que tothom hi tingui accés”, ha ressaltat. L’Escola Municipal d’Art Arenal (17%), l’Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet (14%) i l’Escola d’Enoturisme (6%) són altres ítems als quals es destina aquesta partida.

La regidora ha volgut incidir en les activitats de suport educatiu que, tot i que representen un 5% del pressupost d’educació, són bàsiques per assegurar l’equitat en la globalitat dels centres. S’ofereixen un total de 102 activitats en horari lectiu al llarg del curs escolar, amb unes 35.260 participacions d’alumnat de 20 centres escolars.

Aquestes activitats (teatre, piscina, música, emprenedoria, educació viària…), en què participen més de 12 serveis municipals, reforcen competències bàsiques, desperten interès en l’aprenentatge i amplifiquen l’experiència educativa amb adults diferents als docents. Montserrat també destacava el pressupost que es dedica a ajuts a l’escolarització i a vetlladores per als infants amb necessitats especials (100.000€) “per tal que tothom tingui les mateixes oportunitats i pugui accedir a totes les activitats en condicions d’equitat”.

L’alcalde Pere Regull ha volgut fer èmfasi en el fet que l’Ajuntament dedica més de 5 milions a “accions que van més enllà de les competències municipals en matèria d’educació. Sense voluntat política, això no es faria”. Han posat com a exemple que en aquest moment la Generalitat no està pagant res per les places de llar d’infants.

L’alcalde ha destacat el paper de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) “que des del 2007 ens permet treballar per l’equitat i contra la segregació escolar” i també ha remarcat que la voluntat del govern és fer arribar al conjunt de la comunitat educativa el suport “Per això vehiculem els ajuts a través del centres educatius i amb activitats adreçades a tothom. Ajudem les famílies que ho necessiten amb ajuts directes i finalistes”, ha apuntat.

Tant l’alcalde com la regidora han volgut deixar clar que malgrat el pressupost i els esforços que hi dedica l’Ajuntament, és a la Generalitat i als centres educatius a qui correspon assegurar l’equitat i la igualtat d’oportunitats de l’alumnat.

També et pot interessar

Comentaris