Projecte verkami del vendrellenc Xavi Quesada per a l’edició d’un llibre sobre tots els Balls de Bastons

03/03/2021 - 19:15h

Serà la primera obra editada de la sèrie ‘Colors.cat’ per a la divulgació de tota la cultura popular catalana

El dissenyador, fotògraf i músic vendrellenc Xavi Quesada ha iniciat un procés de ‘crowdfounding’ o verkami per aconseguir finançament per tirar endavant el seu darrer i ambiciós projecte cultural: el llibre que enceta la sèrie ‘colors.cat’ amb il·lustracions sobre la cultura popular d’arreu del país i que s’inaugura amb una obra que contindrà aproximadament 200 dibuixos geomètrics i curiositats sobre totes les colles de Ball de Bastons de Catalunya.

‘Colors.cat’ va néixer l’any 2018 al Vendrell, lloc de naixement i actual residència de Xavi Quesada, que va editar 10 postals il·lustrades per la festa major local. Va acabar tenint més d’una seixantena d’il·lustracions i després es va proposar fer pictogrames i imatges simbòliques amb el vestuari de totes les entitats de cultura popular del país. “En porto més de mig miler, però n’hi ha milers”, diu Quesada, que va iniciar el projecte per a la xarxa social Instagram i posteriorment es va plantejar de portar-lo a l’edició en paper.

És així com ha acabat plasmant el primer llibre del projecte ‘colors.cat’ i que, com apuntàvem, inclou totes les colles de bastoners del país. Perquè l’obra sigui realitat en unes setmanes, abans de Sant Jordi, Xavi Quesada ha iniciat el projecte de micromecenatge o verkami per “ajudar-nos a cobrirr les despeses d’impressió”, diu Quesada.

Per tal de participar en aquest projecte de verkami, que s’allargarà durant tot aquest mes de març, les persones interessades poden adquirir el llibre de manera anticipada al preu de 17 euros (a les llibreries en costarà 20) i, donat el cas, el rebran al seu domicili a aquest preu més econòmic i també poden obtenir alguns incentius per haver col·laborat en la iniciativa: el llibre dedicat, samarretes o pòsters, entre d’altres possibilitats.

L’enllaç de verkami al qual cal dirigir-se és: http//vkm.is/balldebastons, on s’explica tot el projecte i es poden fer aportacions econòmiques amb targeta o sistema bizum.

En relació a aquest projecte, Xavi Quesada explica que “tinc la sensació que, sovint, i segurament des del desconeixement o la distància, hi ha qui percep els balls populars com una cosa antiga i passada de moda, envoltada d’un cert tradicionalisme anacrònic, cosa que precisament contrasta moltíssim amb la vitalitat de les joves generacions que la representen cada dia amb més energia i orgull, com si es tractés d’una onada imparable”.

“En aquest sentit, vaig voler aportar el meu gra de sorra creant un llenguatge fresc i modern, que reivindiqui el nostre patrimoni i en reflecteixi la seva actualitat”, afegeix Quesada, que conclou que “Colors.cat és un punt de reunió i coneixement que pretén promoure i difondre el vast univers de la cultura catalana, un lloc on descobrir tradicions germanes que sovint queden atrapades en el seu àmbit local, unificant-les sota un mateix llenguatge”.

Xavi Quesada espera assolir l’objectiu de disposar de 5.000 euros per al seu projecte bibliogràfic, pel qual vol editar un miler de llibres.

També et pot interessar

Comentaris