El comitè de l’Hospital de l’Alt Penedès denuncia una mala gestió del centre

Membres del comitè d’empresa de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès
28/02/2021 - 20:38h

Segons l’òrgan, la fusió del Consorci del Garraf amb el de l’Alt Penedès ha portat pitjors condicions, burocratització i increment de les llistes d’espera

El comitè d’empresa de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès creu que la fusió del Consorci del Garraf amb el de l’Alt Penedès, aprovada fa dos anys, no ha comportat cap benefici per a l’hospital vilafranquí, sinó més aviat al contrari.

Des del comitè opinen que la fusió es va dur a terme per motius polítics i sobretot econòmics, ja que, segons afirmen, el que s’havia de fer era “eixugar” el deute del Consorci Sanitari del Garraf. Així, lamenten que en cap moment es consultés la ciutadania ni els treballadors, que, segons diuen, mai s’han sentit part del procés.

Així, apunten que se’ls va comentar que la fusió comportaria una millora de les condicions laborals dels hospitals implicats i també una dinamització de l’activitat hospitalària, cosa que asseguren que no és certa i, a la pràctica, afirmen que “la fusió ha comportat una absorció de l’Alt Penedès pel Garraf, ja que s’estan aplicant les condicions de treball del Garraf en detriment de l’autonomia de l’hospital de l’Alt Penedès”.

Per altra banda, asseguren que la fusió també ha implicat un increment substancial dels càrrecs directius, la majoria ocupats per personal del Garraf, i que s’aplica el criteri “piramidal, que està obsolet, on s’allunyen els directius d’un tracte més proper i transparent cap als treballadors”. Posen com a exemple que l’actual president del Consorci, Jordi Cuyàs, encara no s’ha reunit amb ells tot i portar quatre mesos en el càrrec.

També afirmen que tots aquests càrrecs intermedis, a banda de suposar més despesa, fan que tot sigui més lent i més burocràtic a l’hora de demanar material sanitari, per exemple, perquè ha de passar per diferents persones.

A més, “la imposició, les retallades i la manca d’empatia envers els seus treballadors només porta malestar i irritació, que no són bons aliats per fer una feina correctament”, apunta el comitè.

Per aquests representants dels treballadors, doncs, de la fusió en surt perdent notablement l’Hospital de l’Alt Penedès perquè el mètode de treball del Garraf, sempre segons ells, no és bo: “Les seves formes de treballar són un desastre, sense cap mena d’ordre ni planificació, cosa que aquí si que teníem i ara no ens deixen mantenir”. A més, afirmen que les condicions laborals dels treballadors de l’Alt Penedès eren millors, i que en comptes d’adaptar les del Garraf a les seves, ho han fet al revés i, per tant, tots n’han sortit perjudicats

Un dels aspectes que més ha patit les conseqüències d’aquesta fusió, diuen des del comitè, són les llistes d’espera, que afirmen que s’han incrementat a l’Alt Penedès perquè han hagut d’assumir les del Garraf. “Aquí tenim sis quiròfans i allà tres. Doncs hem assumit llista d’espera només d’allà, cosa que fa que pugi la de l’Alt Penedès perquè som el mateix personal”, afirmen.

A més, també es queixen que la relació entre metge i pacient s’ha refredat per culpa de la fusió: “Ara et pot operar qualsevol professional, no ha de ser necessàriament el metge que t’ha portat sempre, i la relació estreta que hi havia abans s’ha perdut”.

Apunten també que la fusió es va vendre com una possibilitat de ser tractats com un centre més gran per atreure nous professionals, cosa que, segons diuen, no ha passat. “En venen alguns de fora però en marxen d’altres molt bons i, de fet, alguns metges que van al Garraf es posen les mans al cap de com es fan les coses allà; a més, la gent jove marxa d’aquí perquè les condicions no són bones”, afirmen.

Finalment, afirmen que totes aquestes queixes (el mal funcionament, la falta de personal i la resta de denúncies, entre altres) van sorgir abans de la pandèmia de la Covid-19. Són conscients que la crisi sanitària ha complicat moltes situacions i cal adaptar-s’hi, però tenint en compte que les seves reclamacions venen de molt abans, creuen que s’han de resoldre com més aviat millor. En tot cas, com a mínim, demanen ser escoltats pels seus superiors.

El gerent de l’hospital nega les afirmacions del comitè d’empresa

Després de parlar amb el comitè d’empresa, el 3d8 ha anat a trucar a la porta del gerent del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf, Josep Lluís Ibáñez que, de manera general, nega les afirmacions del comitè.

Pel que fa a les llistes d’espera, Ibáñez explica que la de l’Alt Penedès sempre ha estat millor que la del Garraf i que ara s’ha disparat per la pandèmia, tot i que les xifres continuen sent millors a l’Alt Penedès. Ibáñez diu que en les paraules del comitè sembla que s’hagi deixat d’operar gent de l’Alt Penedès en benefici de persones del Garraf, cosa que no és certa

Afirma que el que es fa es prioritzar operacions, sigui d’on sigui el pacient. Ibáñez, a més, recorda que les UCIs del Garraf s’usen per a pacients també de l’Alt Penedès, ja que compartir recursos és un dels objectius de la fusió.
Pel que fa a l’excés de burocràcia, el gerent reconeix que tots els processos de fusió impliquen noves formes de treballar i que “sempre alguns veuran que perden i d’altres que guanyen”. “Ara hi ha més burocràcia, però no per la fusió, sinó pel mateix sistema de Salut, on calen més concursos i, per tant, va més lent”.

Pel que fa la pressumpta contractació de més càrrecs, Ibáñez diu que s’ha contractat algun professional perquè faci feina de coordinació entre els tres centres del territori, però que en cap cas aquest professional ha deixat d’atendre els pacients.

Pel que fa a la distància que s’ha generat entre professionals i pacients, el gerent reconeix que és cert, però que no ha passat per la fusió sinó per la pandèmia, ja que l’hospital pràcticament s’ha blindat. A més, diu que no sap quan es recuperarà la relació que hi havia abans.

Com a conclusió, Ibáñez diu que tota fusió comporta un procés de canvi, però que els resultats no es veuen de manera immediata. Així, demana paciència i espera que la ciutadania entengui que és una inversió de futur, tot i que la pandèmia ha impossibilitat que moltes accions que es volien tirar endavant no s’hagin pogut fer. “Demano comprensió per la situació que estem vivint”, diu el doctor.

També et pot interessar

Comentaris