Unió de Pagesos dona veu als joves en la nova permanent de l’Alt Penedès

26/02/2021 - 19:00h

El sindicat renova l’organització territorial, amb Rafel Ramon al capdavant, i amb la mirada posada en les eleccions agràries

Quatre mesos després de ser escollida, finalment aquesta setmana el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha pogut presentar la nova comissió permanent comarcal a l’Alt Penedès, amb la incorporació de moltes cares joves. Rafel Ramon serà el coordinador de la comissió, que també està integrada per Francesc Perea, Eudald Planella, Josep Marrugat, Francesc Vilaseca, Nil Font, Ferran Mulet, Josep-Joan Saumell, Maria Rovira i Maria Grau.

La presentació, que s’ha retardat per la pandèmia de Covid-19, coincideix amb la proximitat de les eleccions agràries, convocades per als pròxims 25 i 26 de març, i que per primera vegada seran 100% telemàtiques.

Unió de Pagesos és actualment el sindicat que té major representació al camp català, amb 7 representants a la Cambra Agrària, que compta amb deu membres. L’objectiu de l’agrupació és repetir, si no millorar, els resultats dels darrers comicis, i per això han posat damunt la taula els projectes que han dut a terme els darrers anys al territori, i els que volen fer realitat si els pagesos els tornen a fer confiança.

El sector del vi i el cava, majoritari al Penedès, és un dels prioritaris per la permanent penedesenca. Tal com ha explicat Ramon, el sindicat vol reclamar que la verema en verd torni a ser una opció per als viticultors, que les darreres collites han vist reduït el preu del raïm per l’excedent de vi que acumulen els cellers. “Ho tornarem a demanar”, ha assegurat Ramon, però en aquesta ocasió esperen que tots els viticultors que hi optin aconsegueixin l’ajuda. “S’haurien de posar més recursos”, ha dit el penedesenc Josep Esteve, coordinador territorial de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Assegurats contra el míldiu
L’altre punt en què vol incidir el sindicat és en l’assegurança pel míldiu. A Catalunya, els viticultors no poden assegurar les vinyes pels danys que ocasiona aquest fong, que la campanya de la verema va destruir bona part de la collita al territori. En altres comunitats autònomes, les asseguradores sí que cobreixen aquests danys, un fet que suposa un greuge per als pagesos catalans. “Aquest any ja hem fet tard, però ho tornarem a demanar, perquè estem en desavantatge davant altres territoris”, ha explicat Ramon.

La negociació de la PAC, la negativa a que s’instaŀlin grans extensions de plaques solars (com la que s’havia projectat a Pontons) o buscar eines per lluitar contra els danys de la fauna salvatge al camp són altres objectius del sindicat per als pròxims anys.

També et pot interessar

Comentaris