El Departament de Cultura impulsa la producció d’un documental sobre ‘El Cant de la Sibil·la’

Avatar
23/02/2021 - 11:08h

Està interpretat pel Cor Francesc Valls sota la direcció del vilafranquí Pere Lluís Biosca

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha impulsat la producció d’un documental sobre ‘El Cant de la Sibil·la’, realitzat per la productora Akerblom Studio, amb Marc Castañé al capdavant, i amb el suport del Cor Francesc Valls, sota la direcció del vilafranquí Pere-Lluís Biosca i la Catedral de Barcelona.

El  ‘Cant de la Sibil·la’ és un drama religiós i cant gregorià de gran difusió a l’edat mitjana al sud d’Europa. L’interès pel ‘Cant de la Sibil·la’ a Catalunya va renéixer al segle XIX, de la mà d’alguns folkloristes, que van començar a impulsar la seva recuperació, i des de llavors any rere any ha anat trobant de nou un lloc en algunes esglésies. L’any 2010, la UNESCO va declarar la representació Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

A Barcelona hi ha quatre temples on es pot escoltar aquest cant medieval. Des del 1948 s’interpreta a l’estil tradicional i amb acompanyament de coral a la basílica de Santa Maria del Mar. A la parròquia de Sant Gervasi i Protasi del barri de la Bonanova, s’hi representa des de l’any 1998, habitualment amb la veu de la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet. Des del 2008 també es pot sentir a la parròquia de Santa Maria de Gràcia, on s’interpreta amb l’acompanyament de l’Orfeó Gracienc. I, finalment, la Catedral de Barcelona el va recuperar l’any 2009, i guarda la versió més antiga musicada (s. XV) de la Sibil·la a la Península Ibèrica.

PUBLICITAT

La Sibil·la és un personatge femení vestit a l’antiga amb riques vestidures i que amb una espasa a la mà, anuncia l’Apocalipsi. El Cor Francesc Valls el va recuperar l’any 2009 i, des d’aleshores, el representa de manera ininterrompuda. El 2020 es va programar una nova representació del ‘Cant de la Sibil.la’ a la Catedral de Barcelona. Es tracta d’una representació que té una característica excepcional i singular, atès que conjuga el text clàssic amb revisions contemporànies i més actualitzades que, al llarg dels darrers deu anys, s’han fet a autors i músics de prestigi. Per tal de preservar la singularitat del “Cant de la Sibil.la” i complir amb el mandat UNESCO, el Departament de Cultura va impulsar la producció d’aquest documental, enregistrat l’any 2020.

Sobre el Cor Francesc Valls

El Cor Francesc Valls va ser fundat el novembre del 2003 per tal de participar,  durant tot l’any, a les misses conventuals de la Catedral de Barcelona, oferint setmanalment un variat repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic.

Constituït per un grup estable de vuit a dotze cantants professionals, alguns dels seus membres també actuen com a xantres i animadors del cant del poble en laudes, vespres, viacrucis i misses dominicals i festives, garantint la seva presència en més de 350 oficis anuals.

El treball del Cor Francesc Valls, combina tant la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, així com de les obres inèdites dels antics mestres de capella de la Catedral de Barcelona, que son introduïdes novament dins la litúrgia. L’exemple més rellevant d’aquest procés de recuperació el trobaríem en el Cant de la Sibil·la, on s’ha reconstituït la litúrgia i el vestuari del segle XVI, s’utilitza la partitura original del s. XV, conservada als arxius capitulars, alhora que anualment s’encarrega un cant final a cura de compositors de prestigi.

El Cor ha adoptat el nom de Francesc Valls (1671-1747), en homenatge a qui fou mestre de capella de la Catedral barcelonina, i un dels màxims exponents de la música barroca peninsular, tot i que part de la seva obra, d’enorme qualitat i interès, resta encara inèdita.

Els seus directors titulars han estat, per aquest ordre: Rafael Murillo, Jorge Coré, Pere Lluís Biosca i David Malet.  Des del gener de 2015 n’assumeix novament la direcció el vilafranquí, Pere Lluís Biosca, considerat com un dels directors catalans de música vocal amb més projecció, manté una intensa activitat com a director i pedagog de la direcció coral.

El Cor Francesc Valls participa setmanalment a les misses internacionals de la Basílica de la Sagrada Família, fet que li ha permès desenvolupar setmanalment un repertori específic de música sacra per a cor i orgue, del barroc a l’actualitat.

També et pot interessar

Comentaris