Vilafranca treu pit pel seu programa de rehabilitació d’habitatges

D’esquerra a dreta, Miquel Torres, Pere Regull i Lourdes Sánchez
22/02/2021 - 17:21h

L’Ajuntament gestiona en l’actualitat més de més de 160 pisos, entre rehabilitació i borsa de lloguer, una quantitat que creix cada any

El Programa de Rehabilitació d’Habitatges amb finalitat Social de Vilafranca ha rehabilitat un altre pis, en aquest cas al carrer Bisbe Panyelles i propietat de la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN). L’habitatge és on hi havia hagut les seves oficines, que des de feia uns anys estaven en desús i anteriorment també hi havia tingut la seva seu la Unió Vinícola del Penedès, UVIPE.

L’Ajuntament ha signat un conveni de rehabilitació i acord d’utilització, amb un pressupost de les obres de 45.56,15€, a canvi d’una cessió durant 8 anys i 8 mesos per tal que es destini a famílies amb necessitats socials. L’habitatge té 74,16 m² de superfície útil i consta d’una sala d’estar menjador, 4 habitacions, cuina, lavabo, un rebedor, un passadís i un pati interior.

Les obres realitzades han consistit en la millora de l’eficiència energètica, la renovació de les instal·lacions d’aigua i d’electricitat, l’enrajolat de les parets del bany i de la cuina, la renovació dels sanitaris, la instal·lació de mobles de cuina i electrodomèstics nous, la creació d’una habitació nova i el pintat de tot el pis.

Per la realització de les obres s’ha contractat una empresa constructora i una altra d’instal·ladora de Vilafranca i hi han participat diversos plans d’ocupació corresponents a l’any 2020 per donar feina a persones en situació d’atur. L’Ajuntament ha obtingut una subvenció de la Diputació de Barcelona (12.000 €) per aquesta rehabilitació.

En l’acte de presentació del pis hi ha estat present Miquel A.Torres, president de FIVIN, qui ha apuntat que se sentia “emocionat” de tornar a entrar a l’espai que havia acollit les seves oficines i que està molt orgullós que s’hagi cedit al consistori per tal que hi pugui viure una família vulnerable.

En l’acte, la regidora d’Habitatge, Lourdes Sànchez, ha fet una crida a les persones que disposin d’habitatges buits a cedir-los al programa de rehabilitació o a la borsa d’habitatge per poder ampliar el parc d’habitatge assequible a Vilafranca i ha explicat que hi ha diverses bonificacions per a qui es decideixi a fer-ho, com ara la taxa de residus o l’IBI.
La regidora ha recordat que el pressupost municipal de 2021 hi ha una partida de 100.000 euros per a actuacions derivades del Pla Local d’Habitatge, una altra de 300.000 euros d’inversió per a rehabilitació d’habitatges i una tercera de 120.000 euros per exercir el dret de tempteig en l’adquisició d’habitatges.

Xifres destacades

Preguntada per la xifra de pisos que gestiona actualment el consistori, Sánchez ha apuntat que l’Ajuntament treballa ara mateix amb 160 pisos, entre el programa de rehabilitació i la borsa d’habitatge de lloguer i, tot i admetre que sempre hi ha llista d’espera per poder accedir a un pis més econòmic, ha volgut deixar clar que “poques ciutats com Vilafranca disposen d’aquest parc d’habitatges”. A aquests 160 pisos, l’any vinent es preveu que s’hi sumin els 12 habitatges a l’antic hospital, concretament al carrer Vidal.

Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull ha remarcat la importància del programa de rehabilitació, que té uns 25 anys d’existència.

“Els habitatges que els propietaris cedeixen són rehabilitats i, en funció del cost de la rehabilitació, són cedits a l’Ajuntament per més o menys anys, normalment entre 7 i 15 anys, perquè l’Ajuntament els posi a disposició de persones amb necessitats. Per fer la rehabilitació es contracten persones aturades mitjançant plans d’ocupació i rehabilitant-los també contribuïm a recuperar habitatges en desús a la ciutat. Quan s’acaba el termini de cessió, l’Ajuntament retorna l’habitatge al propietari en perfecte estat”, ha explicat.

També et pot interessar

Comentaris