Una xerrada clou diumenge l’exposició “Desenterrant el silenci”

18/02/2021 - 11:52h

Serà a la capella de Sant Joan i anirà a càrrec del periodista, escriptor i professor, Francesc Escribano

Francesc Escribano (Vilanova i la Geltrú, 1958), professor, escriptor i professor, oferirà, aquest diumenge (12h) com a cloenda de l’exposició “Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”, una xerrada adreçada a totes aquelles persones que vulguin aprofundir en el grans temes de l’exposició: fosses comunes, mestres i segona República, memòria història, i concretament la commovedora història d’Antoni Benaiges (Mont-roig del Camp, 1903 – Villafranca Montes de Oca, Burgos, 1936).

En una escola rural republicana de principis dels anys trenta, un mestre innovador llança un experiment inèdit en aquelles terres: una premsa escolar. Els quaderns publicats a l’impremta dels alumnes d’aquell perdut llogarret de Burgos viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina, Cuba i escoles de tot l’Estat. El mestre, en canvi, acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna durant els primers dies de la Guerra Civil.

Setanta-cinc anys després d’aquell assassinat, el relat d’aquella utopia truncada per la dictadura és recuperada a peu d’una fossa comuna. Un fotògraf en serà el testimoni. Una bella història, tràgica i única, és recuperada al límit de l’oblit.

Una vida dedicada als nens

Es descobrirà tota una vida dedicada a l’escola i als nens, de la mà dels seus antics alumnes i familiars que encara el recorden. Un mestre assassinat i la terrible repressió exercida contra el coŀlectiu educador en aquell temps, i la vergonya de les fosses comunes, que encara avui existeixen i que sembla que mai s’exhumaran.

A través de les 32 fotografies de Sergi Bernal, aquest projecte expositiu no només intenta desenterrar la memòria de les fosses comunes de la Guerra Civil, sinó que també intenta tancar la història d’una promesa incomplerta, la història del mestre Benaiges i els seus alumnes, que mai van poder veure el mar de la mà del seu tutor, tal com els va prometre després d’editar el quadern d’“El mar”.

Per assistir a la xerrada, cal inscriure’s prèviament a cultura@vilafranca.cat. L’accés és gratuït, però per tal de garantir totes les mesures sanitàries, l’aforament serà limitat. L’exposició forma part del programa Escola i República, organitzat conjuntament amb Vinseum. També es pot visitar “Quan la vida entra a l’escola. La Tècnica Freinet al Penedès (1934-1937)” a la capella del Vinseum, fins al 21 de març. Per concertar visites per a grups educatius a les dues exposicions cal adreçar-se a educacio@vinseum.cat.

També et pot interessar

Comentaris