El Síndic de Greuges diu que Vilafranca ha d’empadronar tothom qui viu al municipi

Imatge d’arxiu d’una manifestació del Sindicat de Llogaters del Penedès
17/02/2021 - 18:26h

El Sindicat de Llogaters exigeix al consistori que “cessi immediatament” la denegació automàtica del padró a qui no té contracte de lloguer o propietat

El Síndic de Greuges ha resolt que l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès no pot denegar l’empadronament a un veí si aquest demostra que resideix al municipi, encara que no tingui cap contracte de lloguer o compra.

És la resposta de Rafel Ribó a una queixa presentada pel Sindicat de Llogaters, que reiteradament ha denunciat que el consistori exclou del padró nombroses famílies vulnerables.

Segons ha fet públic l’entitat aquest dimecres, el Síndic conclou que l’empadronament s’ha de basar en la “residència efectiva” en un habitatge. Per aquest motiu, els activistes reclamen a l’Ajuntament que revisi els protocols d’inscripció al padró municipal per emparar tots els veïns.Simultàniament a la resolució de la denúncia del Sindicat, responent a una queixa d’un particular a qui han denegat l’empadronament, Ribó insta l’Ajuntament a comprovar si la persona viu al domicili comunicat.

El Síndic recorda que el consistori pot fer diverses actuacions per verificar la residència de la persona interessada, més enllà de reclamar un contracte que ho certifiqui.

Arran de la resolució de Ribó, el Sindicat de Llogaters exigeix a l’Ajuntament que “cessi immediatament” la denegació automàtica del padró a aquelles persones que no tenen contracte de lloguer o propietat, i reclama que els tramiti un expedient per analitzar cadascun dels casos i comprovar ‘in situ’ la seva residència al municipi. El Sindicat recorda que hi ha veïns en habitacions rellogades però també en autocaravanes o dormint al carrer.

Al mateix temps, el col·lectiu insta l’Ajuntament a facilitar a tothom la informació sobre el procés d’empadronament i sobre els drets del ciutadà “d’una forma accessible i transparent”. Així, l’entitat reclama els mecanismes necessaris tant pel que fa a la tecnologia, com a la traducció de tot el procés burocràtic.

A parer del Sindicat de Llogateres, actualment l’Ajuntament de Vilafranca està utilitzant el padró municipal “com un element de segregació, exclusió i control social”, i li exigeix que elabori un protocol d’empadronament ajustat a la llei. L’entitat lamenta que les limitacions actuals exclouen diversos veïns de l’accés a drets bàsics, com la salut i l’atenció social.

També et pot interessar

Comentaris