La participació dels penedesencs a les autonòmiques cau 23 punts a les 18h

FOTO: AJUNTAMENT DE SANT SADURNÍ
14/02/2021 - 18:32h

A l’Alt Penedès ha votat fins a les 6 de la tarda un 49,6% del cens electoral, mentre que al Baix Penedès la participació se situa en el 39,8%

Malgrat que des de les 12 del migdia el gran gruix del cens electoral ja no té restriccions per anar a votar, el cert és que participació en els comicis autonòmics no remunta. Segons dades de la Generalitat, fins a les 6 de la tarda al Penedès la participació se situa en el 45% de mitjana entre les dues comarques, 23 punts per sota de la que es va registrar en les eleccions del 2017 a aquesta mateixa hora.

A l’Alt Penedès la participació està sent més alta que al Baix, tot i que no s’assoleixen ni de bon tros els resultats de fa quatre anys. Fins a les 6 de la tarda han votat el 49,6% dels veïns cridats a les urnes, 22 punts per sota que el 2017. La participació és molt més baixa en aquest segon avanç -l’altra s’ha donat a la 1 del migdia-, en què s’ha registrat una davallada de deu punts respecte de les passades eleccions. Tot i això, la mitjana de participació està per sobre de la catalana.

Al Baix Penedès, la tendència a la baixa en l’afluència de votants a les urnes es manté encara per sota de la mitjana del país. A la 1 del migdia, les dades assenyalaven que havia votat un 21,85% del cens, 13 punts per sota que el 2017. A les 6 la participació es del 39,8%, 24  punts menys que fa quatre anys.

Pel que fa a les capitals de comarca, a Vilafranca, a les 6 de la tarda han votat el 49,6% dels censats, un 21% menys que en els anteriors comicis autonòmics. Al Vendrell, el percentatge de participació és del 37,3% , amb una davallada de 26 punts respecte del 2017. La participació a les 6 de la tarda és també inferior a la que s’ha registrat a la 1 del migdia.

Restriccions

Cal tenir en compte que la participació en aquestes eleccions està marcada per les diferents franges horàries que la Generalitat ha establert per votar. De les 9 a les 12 del migdia, el govern ha reservat la participació als majors de seixanta-cinc anys i als col·lectius de risc, i a partir de les 12 del migdia fins a les 7 de la tarda està cridat a les urnes el gran gruix del cens. Ara, a partir de les 7, als col·legis es recomana que hi assisteixin les persones positives per Covid, i els contactes estrets o persones amb símptomes de la malaltia.

El desenvolupament de la jornada electoral al Penedès s’està realitzant amb normalitat, tot i la pluja que marca la votació. A primera hora s’han pogut constituir el 100% de les meses tant de l’Alt Penedès com del Baix Penedès, tot i que s’havien presentat centenars d’al·legacions per part de persones a les quals els havia tocat formar-ne part.

Els canvis en algunes seus electorals -s’han buscat espais més amplis per garantir la seguretat dels votants i dels integrants de les meses- han generat una mica de confusió entre els participants, i també s’han produït queixes de persones que s’han hagut d’esperar sota la pluja per poder votar, sobretot durant les primeres hores de la jornada.

També et pot interessar

Comentaris