El malson dels refugiats

Xavi Gonzàlez
05/02/2021 - 10:00h

Els vilafranquins Bernat Cols i Fèlix Cortés treballen en la realització d’un documental al voltant de la realitat dels refugiats i els moviments migratoris forçosos

Els vilafranquins Bernat Cols i Fèlix Cortés (Nebraska Produccions) preveuen estrenar un documental al voltant de la realitat dels refugiats i els moviments migratoris forçosos durant el segon semestre d’aquest 2021. Per fer realitat aquest projecte, fa uns mesos van estar a l’illa de Lesbos (Grècia), on viuen milers de refugiats provinents de l’Orient Mitjà. En aquella primera parada van poder captar imatges de l’arribada de centenars de refugiats, la majoria d’ells fugint de conflictes bèŀlics als seus països d’origen. Una segona parada la van fer a les illes Canàries, on també van recollir el testimoni visual i personal de l’arribada de cayucos, en aquest cas provinents del Senegal i de diversos països de l’Àfrica.

Fèlix Cortés i Bernat Cols

Ara, fa pocs dies, han fet la tercera etapa d’aquest projecte amb la seva estada durant tretze dies al nord-est de Síria, a la regió kurda de l’Iraq, justament l’arrel dels conflictes. Han pogut visitar diferents camps de refugiats, molts d’ells desplaçats a causa de la invasió del territori que està duent a terme des de fa molt l’Estat turc. D’aquell indret, només les persones que poden pagar el que els demanen les màfies són les que més tard emigren i acaben arribant a Lesbos (malgrat que alguns potser ja no hi arriben i d’altres, un cop a l’illa grega, són obligats a tornar als seus països d’origen). Només una petita part poden tenir la sort de ser repartits per Europa. Cortés i Cols faran la darrera parada d’aquí a un mes, quan viatjaran al Senegal per cobrir la part africana sempre que la pandèmia els ho permeti. En aquest sentit, els dos vilafranquins han explicat al 3d8 que la presència de la Covid-19 en aquesta zona de Síria és molt residual perquè no hi ha moviment de persones de fora i, per tant, no hi pot haver transmissió.

PUBLICITAT

Projecte sense ànim de lucre

Les persones emigren per les guerres als seus països, però també perquè no tenen futur (ja que els és impossible trobar una feina) o perquè realment se senten explotats. “Això no és un accident”, diu Cortés, “sinó una conseqüència del que està fent Europa en aquests països”. I posa l’exemple flagrant que s’han trobat indicis clars que bombes fabricades a Europa han arribat a mans d’aquests països.

Aquest projecte, que no busca cap ànim lucratiu, sinó fer divulgació de tot el que està passant en aquests territoris i reivindicar-ho per tal de sensibilitzar la societat, tira endavant sota el paraigua “Volem acollir”, el lema amb el qual es va convocar la gran manifestació a Barcelona el febrer del 2017, que va aplegar 300.000 persones en suport als refugiats i que lidera l’ONG de la capital catalana Casa Nostra, Casa Vostra. De fet, en aquest darrer viatge també els va acompanyar Ruben Wagensberg, d’aquesta ONG, i alguns representants de la cooperativa de comunicació Dies d’Agost per tal de fer la documentació a través de fotografia i articles escrits.

PUBLICITAT

500 hores de gravació

Malgrat tenir algunes propostes sobre la taula, de moment el documental no té nom. Està previst que duri entre 60 i 90 minuts, i ara està en la fase de rodatge i procés de premuntatge, amb més de 500 hores de gravació. La intenció és que es pugui veure a través d’una plataforma audiovisual, però també se li buscarà un recorregut a través de diferents festivals de cinema. “Nosaltres el que volem és que es pugui conèixer al màxim tot el que està passant en aquestes regions”, clou Cols.

També et pot interessar

Comentaris