“A Urgències hi entren famílies senceres contagiades”

Josep Lluíz Ibáñez
Judit Benages
23/01/2021 - 11:19h

Entrevistem el gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, Josep Lluis Ibáñez, per saber com estan els hospitals del territori en aquesta tercera onada de Covid-19

Josep Lluís Ibáñez és des del 2015 el gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, ens que va resultar d’una fusió fa gairebé dos anys. Amb Ibáñez hi hem parlat en diverses ocasions des de l’inici de la pandèmia, però ara, amb motiu de la tercera onada –que sembla descontrolada– hi tornem a conversar per saber quina és la situació general de l’Hospital de l’Alt Penedès.

Ens trobem en plena tercera onada de la pandèmia?
I tant! I pel que fa a malalts, estem entre la primera i la segona. Estem millor que a la primera, però pitjor que a la segona.

A Vilafranca s’ha deixat d’atendre parts temporalment, de manera que les pacients han d’anar als Camils.
Sí, perquè a Vilafranca anem justos de llits. En queden, però anem una mica justos perquè no només tenim malalts Covid-19, sinó també amb altres patologies, i creiem que el més responsable era portar les dones que han de donar a llum a un altre centre.

Han començat a desprogramar operacions?
Sí, tot just fa uns dies, però només hem ajornat operacions no essencials. De moment mantenim totes les proves, però les intervencions no essencials que necessiten llit no les podem fer, ja que ens quedaríem sense llits, perquè creiem que la setmana vinent i la següent serà el moment en què arribarem realment al pic d’ingressats.

Encara n’esperen més? El repunt ja ha estat força elevat aquests últims dies…
Sí, però creiem que el pic assistencial d’aquesta onada encara no ha arribat.

Com estan els professionals?
Cansats. La fatiga pandèmica afecta molt, no la vull enganyar. Tenim gent de baixa. El cansament es va acumulant, perquè durant l’estiu, quan les dades eren millors, el que vam fer va ser recuperar activitat que havíem perdut els mesos anteriors, i vam aconseguir que només un 10% de l’activitat es veiés afectada per la pandèmia. Hi ha moltes llistes d’espera del Consorci que ni han notat el coŀlapse per la Covid-19. Al setembre i a l’octubre vam fer moltíssimes operacions no Covid-19 i, esclar, això esgota perquè no s’ha parat ni un moment.

PUBLICITAT

Com tenen les Urgències?
Amb menys gent. No en tenim gaires, però també li he de dir que la gent que acudeix a Urgències ve amb patologies més complexes o amb un estat més complicat que abans.

La gent espera massa a venir?
És una possibilitat. Esgota primer altres recursos, però esclar, al final han de venir a Urgències. I venen sovint en circumstàncies ja molt complicades.

Com pot ser que en molts hospitals s’hagin produït brots de Covid-19? No haurien de ser els espais més segurs?
Nosaltres hem tingut brots als Camils, a Vilafranca i ara a Sant Antoni. Si s’hi fixa, a la primera onada no vam parlar de brots perquè, realment, no hi havia proves de detecció i, per tant, molts positius quedaven sense diagnosticar. Ara, nosaltres, amb la tornada de les vacances de Nadal, hem fet testos a tots els professionals, i només un 0,5% han sortit positius, tots asimptomàtics. Aquí el problema radica en la gent que no té símptomes, perquè si no es fan proves i se’t cola el virus dins un centre, ja és complicat frenar-lo. Els hospitals estan més tancats que abans de la pandèmia, és clar, però evidentment no estem bloquejats i continua entrant-hi gent… I si el porta algú sense saber-ho, ja tenim el problema dins.

Com es contagia més la gent?
Ara mateix hi ha moltíssim contagi comunitari, al cercle familiar, que és on hi ha més confiança i on et treus la mascareta. Pensi que a Urgències venen famílies senceres i, esclar, hi ha membres de la família molt vulnerables, que són els que ho acaben passant pitjor. O, fins i tot, que no ho superen. Ara l’índex de contagi és molt més elevat que fa uns mesos.

PUBLICITAT

Però la mortalitat és més baixa?
Sí, els casos són, de manera general, una mica més lleus, i s’intuba menys que en la primera onada perquè ja coneixem més la malaltia i, tot i no tenir un tractament, sí que se sap com millorar l’estat del pacient en els casos que és possible.

Des de fa unes setmanes ja s’està vacunant a les residències, i també als professionals sanitaris. Els han vacunat ja tots? Hi estaven predisposats?
Estem gairebé a punt d’acabar. La gran majoria sí que ha volgut vacunar-se. Només un 5% del total han dit que no, però molts d’ells, en veure que la resta se la posaven, han accedit a vacunar-se.

Es veu en la vacuna una esperança perquè tot això acabi?
I tant! Quan vam veure que les vacunes arribaven als nostres centres, vam tenir una pujada d’adrenalina molt gran. És el principi del final. Ens queden encara molts mesos per endavant, però, repeteixo, és el principi de la fi. La solució és la vacuna, i ningú ha de tenir por perquè és totalment segura.

Entén que hi hagi certs dubtes?
Ho puc entendre, però no entenc que aquesta mateixa gent que té por de la vacuna no tingui por de pujar a un avió o d’agafar un cotxe, on poden haver-hi accidents. Li asseguro que és més segur vacunar-se contra la Covid-19 que no pas pujar a un avió. Ara bé, venen setmanes molt complicades, i demanem que la gent faci una mica més d’esforç per evitar contactes i, com sempre, mantenir les mesures de prevenció que fa tants mesos que sabem.

També et pot interessar

Comentaris