Vilafranca impulsa el sector de la cultura amb ajuts econòmics

17/01/2021 - 16:07h

Les ordenances fiscals del 2020 permeten que espais com el cinema Kubrick puguin tenir una bonificació del 95% en l’IBI

Com també s’ha fet en poblacions com Calafell, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, ha declarat d’interès cultural el cinema Kubrick. Un fet que permetrà a la sala vilafranquina acollir-se a la bonificació del 95% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) d’aquest 2020 tal com marquen les ordenances fiscals. Unes mesures que l’Ajuntament ha pres després de les grans dificultats econòmiques que la pandèmia ha generat a tot el sector cultural, en aquest cas al cinema vilafranquí, un espai d’identitat pel que fa a la cultura del setè art a Vilafranca des de fa més de 25 anys i sala de referència en l’oferta d’oci cultural a l’Alt Penedès, tant per la qualitat en la programació com per les instaŀlacions.

Maria Olivella, propietària de l’espai vilafranquí ha explicat al 3d8 que l’empresa i l’Ajuntament establiran acords de col·laboració i per aquest 2021 un d’aquests acords implicaria entrar dins del circuit del Cicle Gaudí, amb projeccions de pel·lícules en català que ja han estat estrenades. “És una bona manera d’estimular el cinema en català i donar una empenta a un sector molt tocat per la pandèmia”, diu Olivella. El cicle constaria d’una projecció al mes amb un preu unitari per l’espectador de 4,50 euros. Un cicle impulsat per l’Acadèmia del Cinema Català que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i amb prop d’una quarantena de municipis de la província que acullen aquest cicle i que ara s’hi afegirà Vilafranca.

Els Vilafrancs, un encert

Olivella ha aprofitat el moment per destacar la gran resposta que ha tingut la segona edició dels Vilafrancs. “Ha estat un gran encert per estimular el comerç local i nosaltres ho hem notat molt”. En aquest sentit Olivella ha ressaltat que la gran diferència amb la primera edició ha estat que aquest cop els imports eren més petits, la compra era oberta per a tothom i no estava limitat per sectors. Tres punts claus perquè en aquest cas el cinema vilafranquí hagi notat un repunt important d’espectadors que es van acollir a aquesta campanya impulsada per l’Ajuntament de Vilafranca. “A veure si els tornen a reactivar perquè ara la gent ja els coneix”, clou Olivella.
De moment i fins a noves ordres del Procicat, les sales de cinema tenen restringit l’aforament al 50%, amb butaques preassignades i amb l’obligació que tenen els espectadors de portar la mascareta durant tot el passi. En darrer terme Olivella ha ressaltat que la venda per Internet està funcionant molt bé i la gent cada cop l’utilitza més.

Finalment i des del Servei de Cultura, el regidor de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha explicat al 3d8 que en aquest tipus de bonificació també s’inclouen la reducció d’IBI per a edificis històrics catalogats. En aquest cas a Vilafranca hi trobem edificis com el de la Societat la Principal “Casal”, el Casino, l’Agrícol o Cal Figarot que compten també amb deduccions en impostos municipals.

També et pot interessar

Comentaris