“El primer dia que puguem assajar amb normalitat, al local no hi cabrem”

Carles Mata, president dels Castellers de Vilafranca
15/01/2021 - 06:00h

Entrevistem Carles Mata, president dels Castellers de Vilafranca, que ens explica com viu la pandèmia una de les principals colles castelleres del país

Carles Mata i Sisco Benet van convertir-se en president i cap de colla dels Castellers de Vilafranca fa gairebé un any, el 9 de febrer del 2020. Des d’aleshores, malauradament, només s’han vestit amb la camisa verda per anar als funerals de diferents membres de la colla que han traspassat en els últims mesos. Abans d’esclatar la pandèmia, només van poder fer un assaig de divendres. A partir d’aleshores, res de res. Aquesta setmana, parlem amb Carles Mata de com estan vivint aquesta situació i quines són les perspectives pels propers mesos.

Quina sensació té després d’una temporada sense castells?
Sento impotència, ràbia, tristor. Al principi ens pensàvem que podríem fer alguna cosa, però sempre que ho intentàvem, el Procicat ens ho tombava. Això fa que et desanimis, però hem de tirar endavant la colla i inventar coses per no perdre el fil.

Per Sant Fèlix no va sonar ni el toc de castells…
Vam demanar a la Coordinadora que ens deixés per escrit que estàvem assegurats per poder fer ni que fos un pilar de 4 amb grup bombolla, però no vam rebre el paper fins a la primera setmana de setembre. Tot i així no volíem un Sant Fèlix sense castells i com la canalla feia activitats, també amb grup bombolla, volíem fer un pilar de 4 tipus festa major petita. Ja ho teníem coll avall perquè des de l’Ajuntament es feia una recepció a les quatre colles i la intenció era fer un pilar petit a la plaça, però els fets que van ocórrer el dia 29, amb aglomeracions, ens ho van impedir.

Per què?
Perquè es va anuŀlar la recepció. Vaig sentir indignació que per quatre brètols s’anuŀlés i, tot i que ho vaig entendre, em va saber greu.

Durant la presentació del programa oficial de festa major no es va parlar de cap acte per Sant Fèlix…
No, i això no ens va agradar gens. De fet, la recepció es va fer gràcies a la nostra pressió i, tot i que es va anuŀlar, vam fer una trobada a la plaça Santa Maria amb caps de colla i presidents i ens va venir a saludar l’alcalde. I vam improvisar unes fotos, però els actes del dia 29 van afectar i hi havia molts nervis perquè estàvem al punt de mira. Ara bé, això no treu que, tot i que la festa major té molts moments, Sant Fèlix és un dia clau, màgic, i no em va agradar gens que el programa oficial no contemplés cap acte el dia 30 i que passés per alt un dia com aquell.

No em va agradar gens que el programa oficial de la festa major no contemplés cap acte per Sant Fèlix

Carles Mata, president dels Castellers de Vilafranca

Per Tots Sants tampoc van poder fer castells, però ho tenien més coll avall?
Sí, ens pensàvem que podríem fer alguna de les activitats que teníem preparades, però tampoc va poder ser perquè hores abans el Procicat va posar més restriccions. El que em va saber més greu no poder fer va ser la fotografia de la colla. Teníem un permís especial de la Conselleria d’Interior per fer una manifestació estàtica i el que volíem era omplir la plaça de Santa Maria amb castellers i des de sis punts diferents fer fotos aèries. Però dos dies abans van decretar confinament municipal i vam haver d’anuŀlar-ho. L’únic que vam poder fer va ser el debat online entre les principals colles i penjar a la plaça de la Vila grans lones amb les fotografies dels 10 millors castells fets per Tots Sants. Recordo que el dia 1 de novembre a les 12 del migdia vaig anar a la plaça i em vaig trobar molts castellers que havien pensat el mateix… Va ser un moment emotiu perquè cap de nosaltres volia estar allà fent-nos fotos, sinó castells!

Dedueixo que li va fer més mal no poder fer castells per Sant Fèlix que per Tots Sants, no?
Sí. Tenia l’esperança que, com a mínim, sonés el toc de castells i fer un pilar de 4. Per Tots Sants ja era només mantenir la flama viva de la colla, sense castells.

Com veu anímicament la gent de la colla?
Doncs és un moment complicat, però poso la mà al foc que el primer divendres que ens deixin assajar amb normalitat, al local no hi cabrem. Després ja és diferent perquè la gent un cop ens habituem a fer castells, doncs vindran més o menys, com sempre. Però jo crec que el primer dia no hi cabrem. Evidentment hi ha gent que té por, però crec que el 90% tornarà a fer castells.

Tenen un pla de tornada?
Sí. La pandèmia marcarà el temps però volem tornar a fer activitats de canalla el mes de març i potser ja podrem fer alguna prova de pom de dalt. Els adults, ja veurem quan podem anar reincorporant-nos. Ara bé, és clar, anirem canviant les pautes segons el que ens diguin, com hem fet tota la temporada. L’Àrea de Rendiment i Salut està començant a preparar plans de recuperació per als castellers, per fer plans d’entrenament personal per posar-se en forma, que a tots ens anirà bé després d’una pandèmia.

El seu pla d’assajar per grups al principi va ser molt criticat però després sembla que alguna colla ja no ho veia tan malament…
Exactament. Nosaltres no volem fer assaigs sectorials perquè creiem que és una falta de respecte i sempre hem dit que tothom qui vulgui podrà venir, però no podrem assajar tots a la vegada i potser haurem de fer assaig cinc dies a la setmana, per diferents grups i torns. Però no vol dir que no pugui assajar tothom, sinó que no ho podrà fer tothom a l’hora.

Menys la gent que és de risc, suposo, no?
Sí, és clar, la gent de risc haurà d’estar més protegida, almenys de moment perquè confiem també en les vacunes i en quan es pugui tenir la immunitat garantida, és clar.

Fer testos d’antígens podria ser una solució per tornar als assaigs més d’hora que tard? Qui ho hauria de pagar?
Sí, i tant. En les reunions ja ho hem parlat i tot. Seria una solució per intentar començar a fer alguna cosa i haurem de començar a moure’ns per trobar patrocinadors, tot i que molta gent ja m’ha dit que si s’ha de pagar els tests per poder venir a assaig, que ho farà. És una opció que tenim sobre la taula, i tant.

En tot moment parla d’assaig o també d’alguna actuació?
De moment, assaig. Però ja et puc avançar que el dia que ens deixin tornar a fer actuacions, ja tenim tres places on ens han dit que si, que ja hi podem anar. Tenim tres actuacions tancades que no et puc dir, és clar.

Tot i no tenir castells, la junta no ha deixat de reunir-se durant aquests mesos…
Concretament ens hem reunit cada setmana. Cal Figarot necessita un manteniment, hi ha moltes despeses i temes pendents no castellers que hem de tirar endavant.

Estic convençut que enguany tornarem a fer castells. No sé quan, però en farem

Carles Mata, president dels Castellers de Vilafranca

Li preocupa la part econòmica de la colla tenint en compte que no hi ha actuacions?
I tant, molt. Tenim hipoteca, despeses d’obres que s’han fet en aquests últims anys, manteniment del local i altres despeses que van sortint del dia a dia. Ara ens mantenim gràcies a les quotes dels socis, dels patrocinadors i dels convenis amb les empreses, que han mantingut el 2020 i , per tant, esperem que el 2021 també perquè ja podrem fer castells.

Ho diu molt convençut…
Sí, és que ho estic. Enguany tornarem a fer castells, el que no sé és quan. Però en farem.

També et pot interessar

Comentaris