Josep Muñoz guanya el premi d’assaig “Ciutat de València” 2020

Avatar
12/01/2021 - 18:00h

L’escriptor de Sant Sadurní ha guanyat el premi amb l’obra “Les fronteres de Walter Benjamin”

La 38 edició dels premis Ciutat de València han guardonat l’escriptor de Sant Sadurní Josep Muñoz en la categoria d’assaig en valencià per l’obra “Les fronteres de Walter Benjamin” . Els premis Ciutat d València disposen de modalitat de narrativa, assaig, teatre i poesia i en aquesta edició s’han presentat un total de 527 obres en tots els gèneres. El premi d’assaig que rep el nom de Josep Vicent Marquès està dotat amb 10.000 € i la publicació del llibre. El guardó es lliura aquest mes de gener.

PUBLICITAT

“Les fronteres de Walter Benjamin” narra un viatge de 4 professors de filosofia per la zona del sud de França i de Portbou, seguint les petjades dels darrers dies del gran filòsof de Berlin Walter Benjamin ( 1892-1949) que es va suïcidar a Portbou, fugint dels nazisme que havia prohibit els seus textos i li havia tret la nacionalitat alemanya. L’estructura del llibre combina la narració del propi viatge i els seus indrets, les converses dels 4 professors i el pensament de Benjamin arrel de les experiències i observacions del viatge. En aquests sentit segueix una estructura similar al darrer llibre de Josep Muñoz. “L’illa de Rousseau” (Octaedre, 2020) on els mateixos professors fan un viatge per indrets on va viure Rousseau a França i Suïssa. Val a dir que el nexe comú dels 4 personatges, inclòs l’autor del llibre, és, a més de l’amistat, la impartició de classes de filosofia a l’institut Eugeni d’Ors de Vilafranca.

PUBLICITAT

Seguint un estil molt propi de Benjamin, Josep Muñoz va desgranant pensaments personals fruits de l’experiència del viatge sobre els múltiples temes que va tracta el filòsof berlinès. En un estil amè i literari s’endinsa en la temàtica benjamina diversa que va des del sentit de la història, l’art de la fotografia, l’urbanisme, l’exili, el marxisme, la filosofia, el cinema, la prostitució, les drogues, la natura, la poesia, els gossos i l’art de fer el badoc. La temàtica i els pensaments de Walter Benjamin es presenta com un estímul per respondre a interrogants molt actuals en tot l’ampli ventall de temàtiques de la seva prolífica obra. El llibre de Muñoz contextualitza les idees de Benjamin amb referències a altres filòsofs i escriptors i afegint idees de collita pròpia.

També et pot interessar

Comentaris