El Museu Pau Casals durà a terme un projecte de renovació integral el 2021

29/12/2020 - 17:30h

El recent declarat Museu d’Interès Nacional iniciarà el proper 1 de febrer un projecte de renovació museogràfica i de restauració de l’edifici històric 

El proper 1 de febrer, el Museu Pau Casals iniciarà un projecte de restauració de l’edifici històric i els jardins i de renovació museogràfica, coincidint amb els 20 anys de la inauguració del museu i amb la recent declaració de Museu d’Interès Nacional per part del govern de la Generalitat de Catalunya. Amb aquesta ambiciosa renovació, el museu emprèn així un pas més en la seva aposta per situar-se com un referent museístic i promoure el llegat musical, humà i de lluita per la pau de la figura de Pau Casals.

Malgrat la situació provocada per la crisi sanitària, aquest any l’equip del Museu hem fet un esforç per seguir programant activitats que promoguin el valuós llegat de Pau Casals. Per això, estem molt agraïts per l’oportunitat de poder començar l’any 2021 amb un projecte que ens permetrà posicionar el Museu Pau Casals i localitat de El Vendrell com un referent d’innovació cultural en l’àmbit nacional i internacional.

Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals

Finançat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del Vendrell, el projecte preveu una remodelació integral del museu. D’aquesta manera, es duran a terme intervencions de restauració a l’arquitectura del Museu Pau Casals i una renovació completa de les instal·lacions, a més d’una actualització de la museografia i la digitalització i la producció de nous continguts.

Amb l’actualització museogràfica, el Museu Pau Casals apostarà per apropar el llegat musical i els valors humanístics de Casals a les noves generacions, incorporant nous elements i continguts al voltant de la seva figura, fruit d’investigacions i processos de gestió documental. La nova museografia també donarà l’oportunitat al visitant de gaudir de la música interpretada, dirigida i creada per Pau Casals de manera més emotiva. Una proposta museogràfica innovadora que es durà a terme mantenint l’esperit de la casa, actualitzant-ne la presentació i, alhora, preservant el caràcter acollidor tan distintiu del Museu Pau Casals.

La intervenció arquitectònica s’ha plantejat amb l’objectiu principal de resoldre els processos de degradació de l’edifici relacionats amb la seva ubicació davant de la platja. A més, totes les instal·lacions de control de clima, electricitat, il·luminació i seguretat s’actualitzaran amb criteris d’eficiència energètica i tecnològica. Així mateix, els diversos espais del Museu Pau Casals s’adequaran als nous usos i concepcions museogràfiques i es recuperaran les arquitectures originals de la casa, fruit del procés d’investigació arquitectònica que s’ha realitzat, incorporant-hi detalls de decoració als sostres i parets que faran lluir al Museu Pau Casals en tota la seva esplendor.


L’exposició permanent estarà tancada al públic per poder dur a terme poder les obres de remodelació, que es preveu que finalitzin al mes d’octubre de 2021. La recepció i botiga del museu es mantindràn obertes al públic, i també la sala polivalent on fins el mes de juliol es podrà visitar l’exposició “100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social”, inaugurada el passat 1 de desembre amb la voluntat de reivindicar la figura del Mestre com un dels millors directors d’orquestra del s. XX. Així mateix, l’espai del jardí també està previst que sigui visitable a partir del juny, quan s’hagin acabat les obres de millora i condicionament, per poder desenvolupar l’activitat d’estiu que cada any programa el museu.

20 anys d’història i innovació del Museu Pau Casals

Amb el projecte de remodelació i renovació que es durà a terme al llarg de l’any 2021, el Museu Pau Casals consolida el seu compromís amb la promoció de la figura de Pau Casals, iniciat ara fa vint anys amb rehabilitació de l’edifici i la inauguració del projecte museístic actual a l’any 2001. El músic va comprar el 1909 aquests terrenys a tocar de la platja de Sant Salvador i, al llarg dels anys, va convertir la casa vora del mar en la seva llar, acumula-t’hi records, documents, fotografies, objectes significatius i fins i tot una col·lecció d’art català de finals del segle XIX amb noms tant significatius com Ramon Martí Alsina, Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Joaquim Mir, Eliseu Meifren, Frederic Mompou, Joan Rebull i Apel·les Fenosa, entre d’altres.

La casa de Sant Salvador va deixar de ser la residencia de Pau Casals a l’any 1939, quan va marxar a l’exili. L’any 1972,  no obstant, juntament amb la seva esposa Marta van crear la Fundació Pau Casals, que tenia com un dels seus objectius principals preservar la casa, juntament amb tot el patrimoni que Casals va deixar a Catalunya, i convertir-la en museu. El 1974, un any després de la seva mort, es va obrir al públic la Sala del Sentiment, la Sala de Concerts i la del Vigatà, i el 1976 es va inaugurar la casa com a museu. El 2001 es va rehabilitar l’edifici i es va inaugurar un nou projecte museogràfic que permetia visitar els espais de la casa i, alhora, conèixer l’enorme llegat musical i humanístic de Pau Casals

En aquests 20 anys, han passat pel museu més de 350.000 visitants, consolidant el  programa educatiu i amb una programació estable per al públic general, amb una evolució constant dels visitants, arribant als 34.000 l’any 2019. El juliol d’aquest any, el Museu Pau Casals ha estat declarat Museu d’Interès Nacional pel govern de la Generalitat de Catalunya i, vint anys després de la darrera rehabilitació, inicia un nou procés de rehabilitació i de renovació museogràfica, que ha de permetre situar al museu com un referent local i internacional que difongui el llegat musical i humanístic de Pau Casals amb la música com a llenguatge universal i els valors de la pau i la defensa dels drets humans com a eix vertebrador.

També et pot interessar

Comentaris