El Vendrell tanca la Capitalitat Cultural Catalana aquest dissabte

17/12/2020 - 14:00h

L’exposició “El Vendrell. L’època daurada: Casals, Fenosa, Guimerà i Nin” i el traspàs a la ciutat de Tortosa, darrers actes

Dissabte el Vendrell clou oficialment l’any de la seva capitalitat oficialitzant el traspàs de la distinció a la ciutat de Tortosa, que l’ostentarà durant l’any 2021. El relleu es farà efectiu, a la tarda, en el transcurs d’un acte institucional a l’Auditori del Tívoli.

Després d’aquest acte protocol·lari, es durà a terme la inauguració de l’adaptació de l’exposició “El Vendrell. L’època daurada: Casals, Fenosa, Guimerà i Nin” al Centre cívic l’Estació. Una mostra que es va exposar al Palau Robert de Barcelona del 29 de juliol al 4 d’octubre, a la Sala 1 i al Jardí del Palau Robert, organitzada per la Direcció General de Difusió del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, i l’Ajuntament del Vendrell, amb motiu de la Capitalitat Cultural del 2020. L’exposició centra l’atenció en aquests quatre personatges i en els valors que representen de creativitat, internacionalitat i compromís amb la societat del seu temps, la pau i la llibertat.

Ara, amb la voluntat d’apropar la mostra als vendrellencs i vendrellenques i tancar l’any de la Capitalitat, l’Ajuntament del Vendrell s’ha fet càrrec de gestionar-ne una adaptació al Centre cívic l’Estació. Mentre que a l’exposició de Barcelona hi havia dos espais, les sales del Palau i el jardí, on s’ubicava la figura d’Andreu Nin, amb un format molt diferent, a l’exposició del Vendrell s’ha inserit Nin al recorregut, amb el mateix format que la resta, fent un gran esforç de síntesi i de disseny gràfic.

Quatre personatges

L’exposició té com a comissari el director de la Fundació Apel·les Fenosa, Josep Miquel Garcia i compta també amb una comissió assessora que ha coordinat cadascun dels espais dedicats als quatre personatges. Uns espais que mostren les cases d’aquests prohoms, autoretrats de la seva sensibilitat humana i creativa i de l’acollida que varen donar a intel·lectuals de l’època.
La comissió assessora està formada per la directora del Museu Pau Casals, Núria Ballester, que ha treballat en l’àmbit dedicat al violoncel·lista i director d’orquestra; el propi comissari Josep Miquel Garcia, que és el responsable de la presentació que es fa d’Apel·les Fenosa; la directora
de la Casa Museu Àngel Guimerà, Àngels Santacana, que ha fet la proposta per a l’espai del dramaturg i poeta, i l’historiador Ernest Benito, que ha tingut cura de la figura d’Andreu Nin. El dibuixant, il·lustrador i ninotaire Lluís Juste de Nin, traspassat al mes maig d’aquest any, va col·laborar amb Ernest Benito en la part de l’exposició dedicada al periodista, traductor, sindicalista i dirigent del POUM Andreu Nin, amb el qual compartia nom i parentesc. Un plafó en l’àmbit dedicat a Andreu Nin recorda la figura de Lluís de Juste.

Com a novetat, cal dir que amb motiu de la inauguració de l’exposició “El Vendrell, l’època daurada Casals, Fenosa, Guimerà i Nin” al Vendrell, s’ha editat un llibre-catàleg, amb el què es vol contribuir a donar més difusió dels quatre personatges; les seves cases, que ara preserven la seva memòria i el seu llegats en format museogràfic, i alhora posar de relleu el paper referencial del Vendrell com a paisatge clau en la intel·lectualitat del seu temps. L’exposició es podrà visitar al Centre cívic l’Estació fins el 30 de maig del 2021.

També et pot interessar

Comentaris