Vinseum presenta “Quan la vida entra a l’escola. La tècnica Freinet al Penedès, 1934-1937”

Xavi Gonzàlez
11/12/2020 - 10:59h

L’exposició es podrà visitar fins al 21 març del 2021 a la capella del museu

Des d’avui i fins al 21 de març de l’any vinent es podrà visitar a la capella de Vinseum de Vilafranca l’exposició “Quan la vida entra a l’escola. La Tècnica Freinet al Penedès, 1934-1937”. Aquesta mostra anirà lligada a la segona exposició que del 15 de gener al 21 de febrer s’instaŀlarà a la capella de Sant Joan sota el títol “Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”. Ambdues exposicions es complementaran amb una tercera activitat programada per al 15 de maig del 2021 en una jornada dedicada a la figura de Dolors Piera, mestra que va treballar a Vilafranca i es va vincular als moviments de renovació pedagògica de la II República dins el marc del Paraules al Claustre i +.

PUBLICITAT

Aquestes tres fites, que a la vegada s’acompanyaran d’altres activitats com xerrades, visites guiades, tallers familiars, projeccions, etc. volen reivindicar el llegat històric d’aquests referents pedagògics i continuar alimentant la memòria històrica per a projectar nous futurs.
Es tracta d’una programació que s’estén fins a la primavera del 2021 i que s’ha creat gràcies a la complicitat del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i de Vinseum – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya i que, evidentment, també compta amb el suport de diferents entitats i institucions del territori que fan més rica la consteŀlació i que són l’Ajuntament d’Olèrdola, l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, el Memorial Democràtic de Catalunya, el Grup de Recerca Històrica de l’Ateneu Mogent, el Servei Educatiu de l’Alt Penedès i l’Institut d’Estudis Penedesencs.

D’alguna manera, amb aquest programa que vincula tres municipis (Vilafranca, Olèrdola i els Monjos) s’inauguren les celebracions del 90è aniversari de la proclamació de la II República, efemèride que ben segur marcarà gran part de l’activitat cultural de tot el 2021 al país.

PUBLICITAT

La tècnica Freinet al Penedès

L’exposició que avui s’inaugura reivindica la feina duta a terme per una colla de mestres i alumnes que durant els anys 1935 i 1937 van fer viva la tècnica Freinet al Penedès. Les seves revistes són testimoni de quina era la vida dins i fora de les escoles a Olèrdola, els Monjos i Vilafranca. Tot plegat és un altre homenatge a totes les persones que han treballat i treballen perquè l’educació sigui motor de transformació social i personal. Així ho explicava Albert Taulé, comissari de l’exposició.

Célestin Freinet, juntament amb Élise Freinet, van ser els creadors a França d’un moviment pedagògic d’un elevat compromís social. Un moviment que es trobava als antípodes de l’ensenyament tradicional i que donava el protagonisme a l’alumne i al mestre, amb un instrument particular: la impremta escolar. L’assaig-error per arribar al coneixement per un mateix, les classes passeig per a la descoberta del medi natural, el treball-joc del text lliure per a l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura i el periòdic escolar com a catalitzador del treball cooperatiu. Aquestes són, entre altres, les tècniques que Freinet va impulsar.

També et pot interessar

Comentaris