Segell vilafranquí en un avenç en la detecció del càncer de mama

Òscar Calderon
04/12/2020 - 06:00h

Òscar Calderón forma part d’un equip, a cavall entre Londres i Barcelona, que està tirant endavant una alternativa als raigs X amb una tècnica d’ultrasons

La detecció del càncer de mama es pot millor considerablement. Amb aquesta idea el vilafranquí Òscar Calderón ha impulsat, juntament amb Josep de la Puente i Lluís Guasch, FrontWaveImaging –una empresa derivada del Barcelona Supercompting Center (BSC) i de l’Imperial College London– que treballa per oferir una alternativa a la detecció actual del càncer de mama.

Graduats en Física per la Universitat de Barcelona (UB) i doctorats per la Universitat de Munich i l’Imperial College London, el que proposen aquests tres catalans és deixar de mica en mica els raigs X i basar la tècnica de detecció en ultrasons, una tecnologia sense dolor, segura i que permet fer escàners rutinaris en pacients més joves, evitant les limitacions actuals.

Tal com explica Calderón, que viu des de fa molts anys a Londres, els avantatges dels ultrasons són clares: “Són menys perjudicials que els raigs X i, per tant, es poden aplicar tants cops que es necessiti i, a més, no comporten les possibles conseqüències negatives per a la salut dels raigs X. D’altra banda, detecten millor un càncer de mama en les pacients amb mames denses perquè fa imatges més profundes i, a més, aquestes donen informació sobre les propietats dels teixits, cosa que els raigs X no fan”.
Segons Calderón del que es tractaria és de substituir, en un primer moment, les ressonàncies magnètiques, que són molt cares, per aquestes proves amb ultrasons i, després d’un temps, poder fins i tot substituir els raigs X.

Els principals obstacles que explica que s’estan trobant i es trobaran perquè aquesta alternativa acabi comercialitzant-se són, en primer lloc, l’escepticisme d’alguns metges, als quals estan convencent que els ultrasons són infinitament millor que els raigs X. En general, troben bona predisposició, però reconeix que hi ha professionals que costa molt més convèncer.


D’esquerra a dreta, Òscar Calderón, Lluis Guasch i Josep de la Puente, cofundadors de FrontWave Imaging.

Supercomputadors com a eix central
FrontWave Imaging està treballant en un software basat en la supercomputació, que extreu tota la informació possible de les dades i genera imatges d’alta fidelitat i resolució i es podrà operar a qualsevol dispositiu mèdic de tomografia d’ultrasons.

Calderón reconeix que ara per ara el cost és elevat perquè es necessita supercomputació, però “això anirà canviant i el software pot funcionar des del núvol i, per tant, no caldrà que els centres sanitaris tinguin físicament un supercomputador al costat, sinó que s’hi podran connectar a distància”.
Així, FrontWave Imaging planteja un model de negoci SaaS (Programari as a Service), amb el qual qualsevol hospital del món que tingui màquines capaces d’adquirir dades compatibles amb aquest programari podrà utilitzar la seva tecnologia. La seva idea és poder arribar al màxim de centres sanitaris en els pròxims anys.

Tot i liderar-ho des del FrontWave Imaging, el Barcelona Supercompting Center (BSC) i l’Imperial College London, el projecte compta amb l’experiència comercial i de negoci de la firma barcelonina 101 Ventures, que hi ha invertit inicialment 50.000 euros. Durant l’any 2021, l’start-up de Calderón, de la Puente i Guasch preveu captar finançament per desenvolupar la seva solució tecnològica per un valor d’un milió d’euros, a través de fonts públiques, deute i ampliacions de capital.
L’any 2022 esperen tenir-ne el doble, dos milions, i l’objectiu és que el producte obtingui totes les certificacions necessàries per sortir al mercat el 2023.

Ara mateix, FrontWave té set treballadors repartits entre Londres i Barcelona, tot i que esperen incorporar nou personal en els propers mesos.
Sobre per què han escollit el càncer de mama com a objecte del seu estudi, Òscar Claderón és clar: “És un càncer amb una incidència molt alta, i si es detecta en un estadi primerenc té molt bona recuperació. A més, les mames tenen un teixit perfecte per poder utilitzar ultrasons”.

També et pot interessar

Comentaris