Vinseum disposa d’una de les millors col·leccions d’etiquetes de vi i cava del món

Una imatge de l’acte a l’auditori de Vinseum | Fèlix Miró
Xavi Gonzàlez
03/12/2020 - 12:00h

El museu rep en donacions i adquisicions més de 200.000 documents per una col·lecció que exposarà el 2022

El Centre de Documentació de Vinseum ha ingressat durant aquest 2020 més de 200.000 documents (etiquetes de vi, cartells, albarans…)  procedents de tres fons diferents. Aquest és un fet que converteix la col·lecció d’etiquetes de vi del museu en una de les més importants del món, tant per quantitat com per la qualitat de les peces. D’aquesta manera ho va explicar aquesta setmana el director de Vinseum, Xavier Fornos que, davant els mitjans de comunicació, va presentar les noves adquisicions i va emplaçar al 2022, quan les obres d’ampliació de Vinseum estiguin acabades, a poder mostrar a l’exposició permanent una bona mostra d’aquest llegat tan valuós que disposa el museu. “Caldra estar atent a les novetats de la programació de Vinseum perquè segurament aquest serà un punt estratègic important”, va explicar. A l’acte hi era present també el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas i el president de Vinseum, Joan Tarrada.

PUBLICITAT

Una donació, una cessió en dipòsit i una compra

En concret, les noves incorporacions són el fons d’autor de Xavier Bas Disseny (inclou les creacions d’etiquetes de vi fetes a l’estudi de disseny des de 1998 i fins a l’actualitat). En aquest cas és una donació de 335 etiquetes de vi i cava i 63 ampolles amb etiqueta.; El fons d’empresa de la impremta especialitzada en la impressió d’etiquetes de vi i cava Gráficas Varias (format per tota la documentació de l’empresa des de 1918 fins 2013) amb un material que ocupa uns 50 metres lineals.

I en darrer terme la col·lecció privada Àngel Escudé (que inclou 85.000 etiquetes de vi de tot el món) i que va ser adquirida per Vinseum per un valor de 12.000 euros.

Aquests fons se sumen a les dues col·leccions d’etiquetes que ja tenia el museu; la Col·lecció Vinseum, iniciada per l’antic Museu del Vi, formada per unes 4.000 etiquetes i actualment en creixement, i la Col·lecció Leonel Sánchez, una donació del 2018 formada per unes 7.000 etiquetes d’un col·leccionista privat. 

PUBLICITAT

Treballant per preservar

Les incorporacions permeten al museu continuar treballant per preservar i posar en valor un element gràfic que és testimoni d’una part de la cultura del vi però també de la història del disseny gràfic i del màrqueting del vi a casa nostra. Es tracta d’un projecte de llarg abast que pretén conservar la memòria del disseny del vi, centrant-se en les etiquetes però sense descartar altres elements comunicatius.

L’ingrés d’aquesta documentació és només el primer pas d’una sèrie de tasques que caldrà dur a terme amb l’objectiu d’inventariar, catalogar, conservar, divulgar i investigar aquest patrimoni per fer-lo accessible a la ciutadania. De fet, a l’acte, la bibliotecària de Vinseum, Jordina Escala, va explicar als presents tots aquests passos abans esmentats.

La recerca d’aquests fons permetrà poder seleccionar aquells elements més interessants per a la nova exposició estable de Vinseum  i per a altres exposicions més específiques.  Però també, hauria de fer possible escriure la història de l’etiquetatge del vi i cava a Catalunya, una feina que encara resta per fer al nostre país. 

L’acte el va tancar el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, que va esperonar tot l’equip de Vinseum per la seva disponibilitat en tot moment per treballar per enriquir el fons del museu.

També et pot interessar

Comentaris