Reivindiquen el Conjunt Històric de l’Arquitectura del Vi de Vilafranca

Foto amb els promotors de la proposta | 3d8
03/12/2020 - 16:00h

Volen que es declari el conjunt del carrer del Comerç i el seu entorn amb les naus centenàries Bé Cultural d’Interès Nacional per preservar-lo

Vilafranca del Penedès és de les poques ciutats catalanes que encara conserven un valuós patrimoni industrial vitivinícola en l’àmbit urbà. És el que anomenen el Conjunt Històric de l’Arquitectura del Vi. Aquest conjunt s’ha format històricament al llarg del carrer del Comerç, al barri del Molí d’en Rovira i a l’entorn de l’eix del ferrocarril.

Les naus, els cellers-magatzem i altres edificacions residencials i industrials situades en aquest àmbit formen part d’un conjunt històric excepcional que aquesta setmana un grup format per diferents especialistes de l’àmbit de l’arquitectura, la història i el patrimoni han demanat públicament que es protegeixi amb urgència tot aquest conjunt, donada la poca protecció legal, la situació de degradació per desús d’alguns d’aquests elements i de l’actual pla urbanístic. En aquest sentit, han denunciat que des de l’any 1988 no s’ha actualitzat el Catàleg del Patrimoni Històric, Artístic i Ambiental, i que la protecció urbanística és insuficient, escassa i temporal. El grup promotor format per persones provinents de diversos àmbits, juntament amb l’Institut d’Estudis Penedesencs, volen protegir i fomentar aquest conjunt rellevant que explica la història de la capitalitat del vi de Vilafranca.

La conservació i rehabilitació d’aquestes edificacions industrials són compatibles amb un ús actual i modern. El grup promotor considera que tot el Conjunt i el barri del Molí d’en Rovira poden esdevenir una àgora a favor de la vitivinicultura recuperant espais tant per a usos públics com privats, com ja ho demostren alguns exemples d’activitats existents.
Per tant, l’objectiu principal és preservar per potenciar i encarar el futur del barri del Molí d’en Rovira i de Vilafranca com a Capital del Vi.
Per aquesta raó s’ha sol·licitat a la Generalitat de Catalunya que sigui declarat tot el Conjunt com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). El primer pas dut a terme pel grup promotor, juntament amb l’IEP, ha estat iniciar els tràmits que comporta aquesta declaració: l’elaboració d’un extens dossier on es detallen els orígens històrics i els valors patrimonials de les edificacions i del conjunt, i fer-ne la sol·licitud davant del Departament de Cultura.

Acompanya el dossier un manifest de suport a la protecció i valorització del patrimoni industrial vinícola de Vilafranca i a un model diferent de ciutat que en potenciï tant els seus valors culturals i econòmics com patrimonials en un sentit ampli (material, cultural, etc.). Al manifest s’hi han adherit el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), SOS Monuments, el Centre Artístic del Penedès-L’Agrícol, el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI) i el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd.
El grup promotor iniciarà a partir d’ara una sèrie d’activitats per a donar a conèixer aquesta iniciativa i explicar la importància del patrimoni industrial vinícola de Vilafranca amb una sèrie d’actes que s’aniran anunciant, i que culminaran amb la presentació pública al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

També et pot interessar

Comentaris